matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całkę
Bartek:
dx
∫
√
x−x
2
23 kwi 22:55
bezendu:
1
1
x−x
2
=−(x−
)
2
−
2
4
1
t=x−
2
24 kwi 11:18
Mariusz:
dx
∫
√
x−x
2
√
x−x
2
=xt x−x
2
=x
2
t
2
x(1−x)=x
2
t
2
1−x=xt
2
1=x+xt
2
x(1+t
2
)=1
1
x=
1+t
2
t
xt=
1+t
2
0*(1+t
2
)−1*2t
dx=
dt
(1+t
2
)
2
2t
dx=−
dt
(1+t
2
)
2
1+t
2
2t
−∫
dt
t
(1+t
2
)
2
dt
−2∫
=−2arctan(t)+C
1+t
2
dx
√
x−x
2
∫
=−2arctan(
)+C
√
x−x
2
x
Gdy współczynnik przy x
2
będzie dodatni próbuj podstawienia
√
ax
2
+bx+c
=t−
√
a
x Gdy współczynnik przy x
2
masz ujemny tak jak tutaj zapisz trójmian w postaci iloczynowej i próbuj podstawienia
√
a(x−x
1
)(x−x
2
)
=(x−x
1
)t
24 kwi 21:17