Długość łuku
Maja: wyznacz dlugosc luku y3=x2 pomiedzy punktami A=(1,1) oraz B=(4,8)
nie wiem kompletnie jak to zrobic
23 kwi 22:29
Maja: Pomoże ktoś ?
24 kwi 10:38
jc: Mała pomyłka w treści. B nie leży na krzywej. 8
3≠4
2.
x=t
3, y=t
2, 1 ≤ t ≤ 2
| | 1 | |
L = ∫12 √(x')2 + (y')2 dt = ∫12√9t2 + 4 tdt = |
| [(9t2+4)3/2]12 = ... |
| | 27 | |
24 kwi 11:41
Barywhite: nie powinnno byc ze dlugosc luku to calka z pierwiastek 1+pochodna z f(x)?
25 kwi 00:16
Basia: jc przeszedł na współrzedne parametryczne
a wtedy
L = t1∫t2 ∫√(dx/dt)2+(dy/dt)2 dt
25 kwi 00:29
jc: Barywhite, jeśli przyjmiesz x=t, to będziesz miał jedynkę, ale po co sobie utrudniać rachunki.
25 kwi 00:30
Basia: poprawka: równania parametryczne, oczywiście
25 kwi 00:30