Eta:
p −− cyfry parzyste ze zbioru : {0,2,4,6,8}
n −− cyfry nieparzyste ze zbioru : {1,3,5,7,9}
mamy taki układ :
| | | |
p| n,n,n,p ⇒ 4* | *53*5= 16*54 takich liczb |
| | |
pierwsza parzysta ale bez zera
| | | |
dla trzech nieparzystych wybieramy 3 miejsca z 4 miejsc na | sposobów |
| | |
i ustawiamy je na 5
3
ostatnia parzysta ustawi się sama i wybieramy ją z 5 parzystych
| | | |
n|n,n,pp⇒ 5* | *52 *52 = 6*55 takich liczb |
| | |
Razem mamy: 16*5
4+30*5
4= 46*625 = 28 750 takich liczb
=================