pochodne
mk: Funkcja f określona wzorem f(x)=(x−a)(x
2−1), gdzie a jest liczbą, osiąga minimum w punkcie
| | 1 | |
x0= |
| . Wyznacz maksimum lokalne funkcji f. |
| | 9 | |
Obliczyłam pochodną f'(x)=3x
2−2ax−1
Δ=4a
2+12
√Δ=2
√a2+3
| | 2a+2√a2+3 | | 1 | | 1 | |
i z tego dwa pierwiastki |
| = |
| (bo ramiona są skierowane do góry a |
| |
| | 6 | | 9 | | 9 | |
to minimum lokalne)
wychodzi mi z tego równanie 3a+3
√a2+3=1 i nie wiem jak to dalej robić, a może coś po drodze
mam źle?
23 kwi 21:47
Adamm: nie osiąga maksimum, to jest wielomian 3 stopnia
23 kwi 21:48
Adamm: minimum*
23 kwi 21:49
iteRacj@:

może mieć i maksimum i minimum
? ?
23 kwi 21:54
iteRacj@:
lokalne
23 kwi 21:55
mk: Czyli jak w końcu?
23 kwi 22:01
iteRacj@: według mnie funkcja ma maksimum lokalne x=−3, ale niech się wypowie Adamm,
bo mogę sie mylić
23 kwi 22:05