miejsca zerowe wielomianu
Sheriik: Wielomian
W(x)=2x
3 −x
2 −x−3
ma tylko jedno miejsce zerowe podaj jego przybliżenie do drugiego miejsca po przecinku.
Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak zacząć, bo jeżeli dobrze pamiętam to można to zrobić z pochodnej

?
23 kwi 21:36
zaradnosc: jeśli dobże pamjentam to jeszcze nikomu nie zaszkodziło wpisanie w google "szukanie miejsc
zerowyh wjelomianu"
23 kwi 21:58
PW: Skoro mówią, że jedno − to jedno. Trzeba go szukać zawężając przedziały <a, b>, takie że W(a) i
W(b) mają inne znaki (tw. Darboux).
Początek:
W(1)=−3, W(2)=+7
(a=1, b=2, miejsce zerowe znajduje się w przedziale <1, 2>).
| | 3 | |
Bierzemy punkt w połowie tego przedziału, czyli a1= |
| i sprawdzamy: |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
a1= |
| , b=2 − miejsce zerowe znajduje się w przedziale < |
| , 2>. Bierzemy punkt w |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | |
połowie tego przedziału, to znaczy |
| . |
| | 4 | |
Jest to przybliżenie miejsca zerowego, ale jeszcze mało dokładne − wiemy, że przedział
| | 3 | |
< |
| , 2> ma długość 0,5, a więc punkt pośrodku tego przedziału może różnić się od |
| | 2 | |
właściwej wartości o mniej niż 0,25.
| | 7 | |
Sprawdzamy więc W( |
| ) itd. To najbardziej prymitywna metoda |
| | 4 | |
23 kwi 22:12
Sheriik: Dzięki za wyjaśnienie zadania
23 kwi 22:16
Mariusz:
Tylko że to miało być z pochodnej
Bez pochodnej to i algebraicznie można podać to miejsce zerowe
1. Wyruguj z równania wyraz z x2
2. Załóż że pierwiastek jest sumą dwóch składników
3. Wstaw do równania i zapisz je w postaci układu równań
4. Układ równań przekształć do postaci wzorów Vieta dla równania kwadratowego
Twierdzą że jest jedno miejsce zerowe więc nie będziesz musiał korzystać z trygonometrii
23 kwi 23:25
PW: Mariusz, nie "miało być z pochodnej", lecz pytającemu tak się coś kojarzyło, po co ta
uwaga?
Polecenie nie brzmi "znajdź miejsce zerowe", ale "podaj przybliżenie z dokładnością do drugiego
miejsca po przecinku".
Już Ci kiedyś tłumaczyłem, że Twoja znajomość rozwiązywania równań trzeciego stopnia nikomu nie
jest potrzebna (zwłaszcza tak przystępnie tłumaczona jak to zrobiłeś powyżej). Gdyby człowiek
wiedział o czym mówisz, to by nie pytał na forum.
24 kwi 15:54