postać funkcji kwadratowej
akademia morska w gdyni: Witam. Mam za zadanie taką funkcję : 12x2−7x+1 przekształcić do postaci: (−3x + 1) (−4x +1
)
jak to zrobić? nie rozumiem w ogóle..
23 kwi 21:32
PW: 12x2−7x+1=(ax+b)(cx+d) − od razu widać, że musi być ac=12 i bd=1, można więc zgadnąć, że
(−3x+1)(−4x+1),
ale trzeba sobie "w rozumie" wymnożyć dla sprawdzenia.
23 kwi 21:43
Jolanta: pierwiastkami są ułamki a w takim wypadku licznik jest dzielnikiem wyrazu wolnego czyli 1 a
mianownik dzielnikiem wyrazu przy najwyższej potędze Dz
12x−3
−12x
2+4x
−3x+1
3x−1
| | 1 | | 1 | |
(12x−3)(x− |
| )=3(4x−1)(x− |
| )=(4x−1)(3x−1) |
| | 3 | | 3 | |
23 kwi 21:47
akademia morska w gdyni: (ax+b)(cx+d) − dzięki wielkie ale skąd ten wzór

? Ma on jakąś nozwę?
23 kwi 21:55
PW: To nie wzór, po prostu próba rozłożenia trójmianu na dwa czynniki liniowe. Nie zawsze to się
da, ale tutaj − można to było w pamięci sprawdzić − wyróznik Δ>0, a więc się da.
23 kwi 22:16