prawdopodobieństwo warunkowe
logan: Doświadczenie losowe polega na tymże losujemy jednocześnie trzy liczby ze
zbioru{1,2,3,4,5,6,7,8,9}.Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe ,że wśród wylosowanych liczb
będzie liczba 4,pod warunkiem,że suma wylosowanych liczb będzie parzysta.Wynik przedstaw w
postaci ułamka zwykłego nieskracalnego.
|Ω|=9*8*7=504
A−wśród wylosowanych liczb będzie liczba 4
B−suma wylosowanych liczb będzie parzysta
W zbiorze B suma ma być parzysta ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
trzy parzyste lub dwie liczby parzyste i nieparzyste parz {2,4,6,8} nie {1,3,5,7,9}
B=4*3*2+5*4*4=104
|B|=104
A∩B− liczba 4 i suma parzysta
A∩B=1*3*2*1*5*4=26
|A∩B|=26
Proszę o sprawdzenie