Całka podwójna, objętość
Takosen:

Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami
x
2+y
2+z
2=4z
x
2+y
2=z
2
Mam problem z wyznaczeniem, która funkcja ogranicza z góry, a która z dołu. Czy ktoś mógłby mi
wyjaśnić, który obszar biorę pod uwagę zielony czy niebieski?
23 kwi 20:59
Adamm:
jeśli nie ma podane w zadaniu, to znaczy że jakiś błąd
najlepiej oblicz objętości obu z nich
23 kwi 21:01
Takosen: To pewnie dwie objętości będę musiał policzyć.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy obasz po którym będę całkował to okrąg o równaniu x2+y2=4?
23 kwi 21:04