Obwody kół
Pingwin4: Obwód przedniego koła jest o 12 cm mniejszy od obwodu koła tylnego. Na drodze długości 8,1m
tylne Koło wykonało 90 obrotów mniej niż kolo przednie. Jakie są obwody kół
23 kwi 19:00
Pingwin4: Ktoś wie?
23 kwi 19:24
Pingwin4: ?
23 kwi 19:59
Janek191:
c − obwód tylnego koła
c − 12 − obwód przedniego koła
więc
( c − 12)*n = 810
c*(n − 90) = 810
zatem
c n − 90 c = 810
−−−−−−−−−
| | 810 | |
c* |
| − 90 c = 810 / *( c − 12) |
| | c − 12 | |
810 c − 90 c*( c − 12) = 810 c − 810*12
− 90 c
2 + 1080 c + 9 720 = 0
c
2 − 12 c − 108 = 0
Δ = 144 − 4*1*(−108) = 144 + 432 = 576
√Δ = 24
c − 12 = 6
Pewnie miało być 81 m, a nie 8,1 m ?
23 kwi 21:00
Eta:
x −− obwód tylnego koła
x−12 −−− obwód przedniego koła , x ∊(0,12)
8,1m= 810 cm
| 810 | | 810 | |
| − |
| = 90 / :90 |
| x−12 | | x | |
x
2−12x−108=0 ⇒ (x−18)(x+6)=0
x=18 cm −− obwód tylnego koła i x−12 = 6 cm −− obwód przedniego koła
=======================================================
A może "mały Jasio" bawił się na podwórku dziadka małym traktorkiem( zabawką)
23 kwi 21:44