re
Adam: Jak znaleźć sumę?
Mam taki wzór rekurencyjny
T0 = 0
Tn = −3Tn−1 + n+1 , n>0
Chciałbym zapisać go za pomocą symbolu sumy, w sensie
Tn = ∑od k=0 do n .....
Czy zna ktoś jakiś fajny sposób znajdowania sum takich wzorów rekurencyjnych, bo np.
wypisanie kolejny elementów tej rekurencji, nie jestem w stanie spostrzeć o jaką sumę chodzi.
T1 = −3*0 +1+1
T2 = −3(−3*0+1+1)+2+1
T3 = −3(−3(−3*0+1+1)+2+1)+3+1
23 kwi 18:54
Adamm:
czyli, chcesz obliczyć T0+T1+...+Tn, tak?
Bo inaczej pytanie jest bez sensu
23 kwi 19:19
Adam: no dokladnie
23 kwi 19:20
Adam: Może jeszcze bardziej sprecyzuje o co mi chodzi,
Treść zadania brzmi: Rozwiąż rekurencję zaburzając odpowiednią sumę:
T0 = 1
Tn = Tn−1 + (−1)n3n , n=1,2,3....
Tylko że ja tą sumę muszę znaleźć, tutaj jest dość prosto, bo:
Tn = ∑k=0 do n (−1)k3k
Natomiast w tym przykładzie wyżej jest cięższa sprawa
23 kwi 19:48
Adam: jakiś pomysł?
23 kwi 20:28
Adam: zamykam temat, ogarnąłem już
najlepiej to metodą sumacyjną zrobić a póżniej metodą zaburzeń
23 kwi 21:07
Mariusz:
"Czy zna ktoś jakiś fajny sposób znajdowania sum takich wzorów rekurencyjnych ?"
Do rekurencji liniowych , liczb Catalana itp dość dobrze pasują funkcje tworzące (zwykła i
wykładnicza)
Wyżej wspomniany czynnik sumacyjny sprawdza się tylko dla rekurencji liniowej pierwszego rzędu
W równaniach różniczkowych zamiast czynnika sumacyjnego mamy czynnik całkujący
ale może być on wykorzystany nie tylko do równań liniowych pierwszego rzędu
23 kwi 21:46