Ciągi
Pingwin4: Ciąg an, gdzie n jest liczbą naturalną jest nieskończonym ciągiem arytmetycznym o różnicy 2, a
a1= −8. Wyznacz wszystkie wartości k, dla których trzywyrazowy ciąg ak+1, ak+3, a2k+4 jest
ciągiem geometrycznym. Doszłam do tego że wzór ogólny to −10+2k, an+1= −8+2n, an+3= −4+2n a
a2k+4= 6+4n, ale po podstawieniu do wzoru ktore mowi o tym że kwadrat srodkowego wyrazu to
ilpczyn poprzedniego i następnego delta wychodzi mi jako pierwiastek, wiwc prawdopdobnie
poplenilam gdzies błąd rachunkowy. Czy dobrze rozwiązuje to zadanie? Czy to błąd? Oczywiście
te wszyatkie liczby przy k są "na dole", ale nie.potrafię twgo tutaj napisać
23 kwi 18:53
iteRacj@:
a dolne podkreślenie {k+1} zapisz bez spacji, wtedy wszystko co jest w nawiasie będzie w dolnym
indeksie ak+1
23 kwi 19:11
Pingwin4: Zapamiętam

a co z zadaniem
23 kwi 19:14
iteRacj@:
jeśli an=−10+2n to
a2k+4 = −10+2(2k+4)=−2+4k
23 kwi 19:18
Pingwin4: Dziękuję bardzo tak myślałam, że tutaj zrobiłam błąd
23 kwi 19:21
Pingwin4: Nadal nie wychodzi

doszlam do.równania −12n
2+20n=0 odp do zadania to 0 i 5
23 kwi 20:06
Pingwin4: Juz wiem
23 kwi 20:14