matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie maturalne
nahh:
Zadanie w linku
https://snag.gy/HzhKsP.jpg
23 kwi 18:24
nahh:
wciąż potrzebna pomoc
23 kwi 21:02
Mila:
1) x− wspólna miara,x>0 |AP|=|ME|=k, |PM|=m, k>0, m>0 2)
k
2k+m
ΔMCE∼ΔABE⇔
=
⇔k*a=16x*(2k+m)
16x
a
9x
a
ΔDMP∼ΔABP⇔
=
⇔9x*k=m*a
m
k
9k
2
=16m*(2k+m) 16m
2
+32k*m−9k
2
=0 Δ=1600k
2
−32k−40k
8k
1
m=
<0 lub m=
=
k
32
32
4
1
|PM|=
|AP|
4
cnw
========
23 kwi 21:45
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick