SZEŚCIAN RÓŻNICY
bluee: Trzecia potęga różnicy pierwiastków 3√375−3√81 jest równa
A. 6
B. 83√3
C. 24
D. 3√294
23 kwi 17:03
bluee: Suma wyrażenie 2+2
2+2
3+2
4+2
5+2
6+2
7+2
8+2
9+2
10 jest równa wartości wyrażenia
B. 2•(2
10−1)
C. 2
5•10
D. 2
1+2+3+4+5+6+7+8+9+10
23 kwi 17:22
23 kwi 18:21
molgosia: w pierwszym zadaniu wg mnie nie ma prawidłowej odpowiedzi
rozpisując:
3√375=3√125*3=53√3
3√81=3√27*3=33√3
wtedy różnica wynosi: 23√3
23 kwi 18:27
Mila:
1) 3√375=3√125*3=53√3
3√81=3√34=33√3
(53√3−33√3)3=(23√3)3=8*3=24
23 kwi 18:27
bluee: Dzięki
23 kwi 18:28
molgosia: oczywiście i jeszcze mój wynik do 3 jak napisała Mila to wtedy odp c

sorki za gapiostwo
23 kwi 18:36
Mila:
1) Jeśli pomyślisz to wybierzesz odp. bez liczenia
A odpada bo to nie jest suma wyrazów c. arytm.
C − za mało
D − to wzór dla iloczynu czynników
Zatem (B)
2) liczymy sumę wyrazów c. geom.
a
1=2
a
2=2
2
q=2
| | 1−210 | |
S10=2* |
| =2*(210−1)= (2*1023=2046) |
| | 1−2 | |
Jeśli nie pamiętasz wzoru, to liczysz na piechotę ułatwiając sobie
obliczenia przez pogrupowanie składników.
23 kwi 18:37
molgosia: drugie zadanie odp B
23 kwi 18:42
bluee: Dzięki
23 kwi 19:50
Weronika:
25 kwi 15:17