matematykaszkolna.pl
Stereometria jak używać funkcji sin, cos, tg, ctg? Patryk: rysunekWitam, mam problem otóż nauczyłem się wzorów oraz wartości funkcji trygonometrycznych 30°, 45°, 60°:
 a 
sinα =

c 
 b 
cosα =

c 
 a 
tgα =

b 
 b 
ctgα =

a 
Których nie jestem w stanie zastosować w praktyce. Załóżmy, że mam zadania: 1) W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna graniastosłupa jest nachylona do podstawy pod kątem 60°. 2) W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 30°. 3) W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 60°. 4) W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 30°. 5) W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym najdłuższa przekątna długość jest nachylona do podstawy 60°. No i tutaj zaczyna się mój problem w jaki sposób mogę wyliczyć te funkcje? Skąd mam wiedzieć, kiedy jest sin, cos, tg, ctg. Jakbym mógł kogoś bardzo serdecznie prosić o dokładnie wyjaśnienie jak się to wylicza, byłbym bardzo wdzięczny! PS.Zakładam, że mam zwracać uwagę na to co pogrubiłem, ale dalej nie wiem w jaki sposób.
23 kwi 15:17