Jaka będzie kolejna liczba
Mateo: Witam. Jaka będzie kolejna liczba w sekwencji 139, 138, 85,
Wiem że musi być to liczba 122, tylko jak do tego dojść?
Zrobiłem 139138.85 do potęgi 3
Wyszło 2693 675 204 704 416 <−−−− i ten wynik spierwiastkowałem do 3 i wyszło −−−>
13 913,884 999 999 276 000 000
pierwsze trzy liczby się zgadzają ale co z następnymi, musi wyjść następna 122, tyle że dalej
to jest 999 999 276 000 000, pomożecie?
23 kwi 12:36
PW: 3√2693675204704417≈139138,85000000000
− pierwszych 8 cyfr rozwinięcia się zgadza, następne dwie to 00.
Pytanie tylko, czy nie za bardzo uwierzyłeś w moją koncepcję rzuconą od niechcenia wczoraj.
Pisałem już wczoraj, że zadanie nie jest jasno sprecyzowane − co to za sewkwencja liczb − i
może mieć wiele rozwiązań.
Na przykład
3√2693675300000000≈139138,8516407964 − pierwszych 8 cyfr się zgadza, następne 2 to 16.
Obie odpowiedzi polegają na tej samej koncepcji − że podane liczby pokazują kolejne cyfry
rozwinięcia pierwiastka trzeciego stopnia pewnej liczby naturalnej − ale rozwiązania są różne.
Skąd wziąłeś te zagadki, i czy nie istnieją jakieś dodatkowe założenia?
23 kwi 15:15
Mateo: Było kilka zadań z znajdywaniem kolejnych liczb w sekwencji, i sądziłem że znajdę złoty środek
na wyznaczanie każdych kolejnych liczb w ciągu liczb, ale teraz wiem że rozwiązań może być
wiele. I nie, nie istnieją dodatkowe założenia. W każdym razie dzięki jeszcze raz za pomoc!
23 kwi 15:30
Mateo: Witam. Odświeżam wątek.
A jest jakiś sposób, jakiś algorytm aby wyszło 122, jako kolejna liczba po 85? Chce odgadnąć
pewien algorytm i szukam sposobu by wyszło 122 jako kolejna liczba po 85. Ktoś by poradził,
pomógł jeszcze?
24 kwi 17:47
PW: 3√2693675276000000≈139138,851227565,
ale to właściwie nudne.
Jeżeli chciałeś mieć 139138,85122 to trzeba było wykonać potęgowanie
(139138,85122)3≈2693675275560624
i szukać pierwiastków trzeciego stopnia liczby większej od niej − po paru próbach dojdziesz, że
np. 3√2693675276000000 jest dobrą liczbą, ale przecież nie jedyną.
Nie rozumiem tego "poszukiwania algorytmu", nie chcesz powiedzieć skąd wziąłeś te zadania.
Algorytm może powstać przy ściśle zdefiniowanym celu poszukiwań − stawia się tezę "rób tak a
tak, tyle razy aż osiągniesz pożądany efekt", i dowodzi się tę tezę.
24 kwi 18:23
Adamm:
Istnieją liczby takie, że w ich rozwinięciu dziesiętnym każda sekwencja cyfr pojawia
się nieskończenie wiele razy.
Nawet więcej, liczb dla których to nie jest prawdą jest w pewnym sensie mało.
24 kwi 19:04
Mateo:
Podziwiam Twoją biegłość matematyczną PW. Ale jak wyliczyć 122 mając tylko podane trzy
liczby
139, 138, 85. Bo Ty podniosłeś do potęgi trzeciej 139138.85122, a my 122 nie znamy.
Jak na podstawie
tych trzech liczb 139, 138, 85, wyliczyć kolejną? Ale ma to być 122. Jeśli Cię męczę to nie
odpowiadaj,
lecz chciałbym wiedzieć.
24 kwi 19:32
Pytający:
1*139+136*138−221*85=122
24 kwi 19:38
Mateo:
Chodzi o to że mając tylko sekwencje liczb 139, 138, 85, chce poznać kolejną. Ma to być 122,
ale ja mam
do dyspozycji tylko trzy liczby 139, 138, 85, jak na ich podstawie wyliczyć kolejną liczbę w
tym ciągu? Musi
ona być 122. Da się? Czy jest to nie możliwe?
24 kwi 19:38
Adamm:
Nie da się, musimy mieć jakiś sposób na podstawie którego wyznaczamy te liczby
Który powinien być w treści zadania
24 kwi 19:40
Mateo: Rozumiem, szkoda.
24 kwi 19:41
PW: Już pisałem, nie wiemy nic o tej "sekwencji liczb", a więc mój pomysł z rozwinięciem
pierwiastka może być zupełnie nietrafiony, zwłaszcza że daje różne wyniki. Jesteś
niekonsekwentny − jak podaję jakieś rozwiązanie, to się nie podoba (bo ma być 122). Kiedy
uzyskuję 122, to mówisz, że przecież tego nie wiemy.
Uznaję, że mój pomysł był strzałem na wiwat, rodzajem żartu i nic mądrego nie wymyślę.
Piszesz "było kilka zadań ze znajdowaniem kolejnych liczb w sekwencji". Gdzie było, jakie to
były zadania? Dalej tak się nie bawię.
24 kwi 19:42
Mateo:
Wybacz PW nie chcę urazić w żaden sposób, nie po to tu jestem. Np. znalazłem takie
zadanie poza tym forum.
Jest sekwencja….7, 2, 0, 7, 8, 4, 3, x Jaka liczba będzie kolejna (x)
Rozwiązanie to 11. Znalazłem takie rozwiązanie:
7+2+0+7= 16
2+0+7+8= 17 (16+1)
0+7+8+4 = 19 (17+2)
7+8+4+3 = 22 (19+3)
8+4+3+x = 26 (22+4)
x=11
Ktoś znalazł algorytm i myślałem że ja też znajdę na podstawie moich liczb. Sądziłem że jest
jakiś
sposób postępowania. Ale chyba nie ma w moim przypadku, szkoda. Tak czy owak dziękuję wszystkim
za pomoc.
24 kwi 20:06
Adamm:
Nie chodzi o to że algorytmu nie ma, tylko jest ich tak dużo że nie wiadomo jaki wybrać
24 kwi 20:18