ciągi
kubek: Ciąg an jest określony rekurencyjnie w następujący sposób:
a1 = 3
an+1 = an+2n+3 dla n≥1
Oblicz ile wyrazów tego ciągu jest mniejszych niż 2018.
Jak zrobić to zadanie?
23 kwi 11:19
aniabb:
a2=3+2+3=8
a3=8+4+3=15
a4=15+6+3=24
a5=24+8+3=35
an=(n+1)2−1
i rozwiązujesz (n+1)2−1<2018
23 kwi 12:01
kubek: już rozumiem, dzięki!
23 kwi 12:17
Adamm:
an=3+5+7+...+(2(n−1)+3) − suma ciągu arytmetycznego
23 kwi 17:50
Mariusz:
a
1=3
a
n=a
n−1+2n+1
a
n−1=a
n−2n−1
a
0=3−2−1=0
a
0=0
a
n=a
n−1+2n+1
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=1∞a
nx
n=∑
n=1∞a
n−1x
n +∑
n=1∞(2n+1)x
n
∑
n=0∞a
nx
n=x(∑
n=1∞a
n−1x
n−1)+∑
n=0∞(2n+1)x
n − 1
∑
n=0∞a
nx
n=x(∑
n=0∞a
nx
n)+∑
n=0∞(2n+1)x
n − 1
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | 1 | |
∑n=0∞nxn−1=− |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
| | 2 | | 1 | |
∑n=0∞(2n+1)xn=2(∑n=0∞(n+1)xn)−∑n=0∞xn= |
| − |
| |
| | (1−x)2 | | (1−x) | |
| | 2 | | 1 | |
∑n=0∞anxn=x(∑n=0∞anxn)+ |
| − |
| −1 |
| | (1−x)2 | | (1−x) | |
| | 2 | | 1 | |
A(x)=xA(x)+ |
| − |
| −1 |
| | (1−x)2 | | (1−x) | |
| | 2 | | 1 | |
A(x)(1−x)= |
| − |
| −1 |
| | (1−x)2 | | (1−x) | |
| | 2 | | 1 | | 1 | |
A(x)= |
| − |
| − |
| |
| | (1−x)3 | | (1−x)2 | | 1−x | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞(n+1)xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1−x)2 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+1)nxn−1=− |
| (−1) |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑n=1∞(n+1)nxn−1=− |
| (−1) |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+2)(n+1)xn= |
| |
| | (1−x)3 | |
A(x)=∑
n=0∞(n+2)(n+1)x
n−∑
n=0∞(n+1)x
n−∑
n=0∞x
n
a
n=(n+2)(n+1)−(n+1)−1
a
n=(n+1)(n+2−1)−1
a
n=(n+1)
2−1
24 kwi 22:29
Mariusz:
Aniu twoje spostrzeżenie trzeba było jeszcze uzasadnić np indukcją
24 kwi 22:31
aniabb: żeby dalej lubić matematykę to jednak pozostanę abnegatką
24 kwi 22:34
Adamm: Moje spostrzeżenie też by trzeba było uzasadnić np. indukcją
24 kwi 22:35
Mariusz:
Adasiu Ania wypisała cztery wyrazy ciągu i odgadła wzór ciągu i dlatego że to jest zgadywanie
trzeba wykazać poprawność odgadniętego wzoru dla każdego naturalnego n
Ty natomiast skorzystałeś z tego że
sumę ∑k=1nak można zapisać rekurencyjnie
S0=0
Sn=Sn−1+an
Z tego spostrzeżenia korzystamy np gdy rozwiązujemy równania rekurencyjne czynnikiem
sumacyjnym
25 kwi 13:06