Trapez równoramienny o kącie przy dłuższej podstawie 60 stopni i wysokości 6 cm
franek: Trapez równoramienny o kącie przy dłuższej podstawie 60 stopni i wysokości 6 cm oraz długości
krótszej podstawy 8, obracamy wokół krótszej podstawy. Oblicz objętość i pole powierzchni
bryły powstałej w wyniku tego obrotu
23 kwi 01:08
Typek:
a może chociaż rysunek zrobisz, czy Ci się nie chce?
23 kwi 01:22
Eta:

Ta bryła składa się z walca i wydrążonych dwu przystających stożków
Z trójkąta "ekierki" wyznacz wymiary stożka i walca ..........
otrzymasz:
wymiary walca : r=6 , H= 8
4√3
wymiary stożków: r=6 h= 2
√3, l=4
√3
V (bryły) =V
w − 2V
s=.............
P
c(bryły)= P
b(walca) +2P
b (stożka)
i licz .......................
23 kwi 01:40
Eta:
Poprawiam zapis :Hw = 8+4√3
23 kwi 01:41