Funkcja kwadratowa
Matej: od miesiąca wkuwam dział funkcja kwadratowa i dalej nie mogę tego ogarnąć (rozszerzenie) czy
moglibyście Mi pomóc jak najlepiej się tego nauczyć? ciężko mi wyobrazić sobie co to jest
parametr potrafię rozwiązac zadania z parametrem i wykazać przedziały dla których funkcja ma
2 rozwiązania 1 lub 0 potrafię też ją rysować np z wartością bezwzględną, wzory vietea też
ogarniam potrafię przekształcac do − b/c na sumę odwrotności pierwiastków albo (−b/a)
2−2(c/a) na sumę kwadratow pierwiastków, ale mi nie idzie. Jakieś pomysły? ∫
22 kwi 23:31
aniabb: pokochać zamiast się z nią zmagać

parametr to taka stała którą można zmieniać
22 kwi 23:34
DM: Czy dobrze zrozumiałem − uczyłeś się matematyki na pamięć i rozwiązywałeś zadania nie wiedząc
co tak naprawdę liczysz?
22 kwi 23:35
Krzysiek60: | 1 | | 1 | | x22+x12 | |
| + |
| = |
| = |
| x12 | | x22 | | x12*x22 | |
teraz x
12*x
22=(x
1*x
2)
2
(x
1+x
2)
2= x
12+2x
1*x
2+x
22
wiec x
12+x
22= (x
1+x
2)
2−2x
1*x
2
| | (x1+x2)2−2x1*x2 | |
wiec to dalej = |
| |
| | (x1*x2)2 | |
22 kwi 23:38
Matej: Rozwiązuje je z pamięci kojarzę wzór z poleceniem trudno mi wyobrazić sobie te równanie
kwadratowe żeby móc to liczyć z "rozumem"
22 kwi 23:38
Krzysiek60: Tu chodzi o to z eschemat sie posypal i Matej w opalach
22 kwi 23:43
DM: Czyli jesteś jak komputer − przeprowadzasz operacje na danych, obliczasz, zwracasz
dobre wyniki, ale nie jesteś świadomy jakie rozwiązujesz problemy?

Jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda parametr to wejdź tu:
https://www.geogebra.org/graphing
wpisz jakieś równanie z
parametrem, utwórz suwak i popatrz co się dzieje
22 kwi 23:43
Mila:
Matej wpisuj zadania, to wyjaśnimy, zadajesz pytania my wyjaśniamy i zrozumiesz.
Oczywiście od jutra
22 kwi 23:44
iteRacj@:
zaprzyjaźnij się z geogebrą: wpisuj wzory funkcji z parametrem, sprawdzaj, jak się zmieniają
wykresy i kształty
osiągniesz to, co poleca
aniabb pokochasz

zmienność ukrytą w parametrach
pokochasz

funkcję kwadratową
22 kwi 23:45
Mila:
Może mnie w geogebrze podkształcicie?
Przekroje brył chcę widzieć!
22 kwi 23:46
22 kwi 23:50
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
Dobry wieczor
iteRacj@ 
Moze mnie tez . Bede mial jak pokazac mlodemu graniastoslupy
22 kwi 23:51
iteRacj@:
oczywiście!
geogebra jest piękna

a jej możliwości nieograniczone!
22 kwi 23:52
aniabb: no w tym linku są gotowe
żeby się nie kręciły trzeba przesunać a i b na 0 a potem ręcznie przesuwać α i β
22 kwi 23:52
22 kwi 23:59
Mila:
Kręci się ! Jak to zatrzymać?
23 kwi 00:04
Matej: macie fajny sposób na ogarnięcie wartościowe bezwzględnej w funkcji kwadratowej? wykresy umiem
rysować ale bardziej chodzi mi o zadania z parametrem i wartością bezwzględną albo porostu
równania i nierówności z nią. Jakiś dobry sposób na wyobrażenie sobie" jak to działa "?
23 kwi 00:04
Mila:
Mamy, ale dzisiaj już późno.
Jutro wieczorkiem wejdź tu, to wszystko zobaczysz

Dobranoc.
23 kwi 00:06
aniabb: żeby się nie kręciły trzeba przesunać a i b na 0
23 kwi 00:07
aniabb: iteracj@ ..można też on−line
23 kwi 00:07
Mila:

f(x)=|x
2−4|
23 kwi 00:08
Matej: Dobra, dobrej nocy wszystkim
ps. jutro się odezwę.
23 kwi 00:10
Matej: Witam ponownie,mam problem z rozwiązywaniem równań i nierównosci z wartoscia bezwzględną .
Zadania tego typu 2x
2−|x|−15=0 , x
2+|x
2−5|=1 oraz x
2−7|x|+12>0 jak powinienem rozpisać te
zadanie
25 kwi 19:02
aniabb: pierwsze i trzecie możesz liczyć bez modułu i odbić symetrycznie wzg. osi Y
to drugie chyba bezpieczniej w przedziałach
25 kwi 20:39
Mila:

1)
2x
2−|x|−15=0
|x|=x dla x≥0 wtedy mamy równanie:
2x
2−x−15=0
Δ=121
| | 1−11 | | 10 | | 1+11 | |
x= |
| =− |
| ∉D lub x= |
| =3 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
lub
x<0 wtedy |x|=−x i mamy równanie:
2x
2+x−15=0
Δ=121
| | −1−11 | | −1+11 | | 10 | |
x= |
| =−3 lub x= |
| = |
| ∉D |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
odp. x∊{3,−3}
II sposób
rozwiązujesz równanie:
2x
2−x−15=0
po obliczeniu pierwiastków odrzucasz ujemny pierwiastek
zostaje : x
1=3
Równanie :
2x
2−|x|−15=0 ma rozwiązania:
x∊{3,−3}
Inny przykład:
Jeżeli masz równanie
x
2−5|x|+6=0
rozwiązujemy równanie
x
2−5x+6=0
x
1=2 lub x
2=3
równanie:
x
2−5|x|+6=0 ma 4 rozwiązania:
x∊{2,−2,3,−3}
To na wykresie jest widoczne.
25 kwi 20:58
Mila:
2) x2+|x2−5|=1
rozpisujemy
a) |x2−5|=x2−5 dla x≤−√5 lub x≥√5
Wtedy mamy równanie:
x2+x2−5−1=0
2x2=6
x2=3
x=√3∉D lub x=−√3∉D
b)
|x2−5|=−x2+5 dla x∊(−√5,√5)
x2−x2+5=1
5=1 sprzeczność
brak rozwiazań
Najlepiej spojrzeć na równanie:
L(x)=x2+|x2−5| najmniejsza wartość L(x) to 5 zatem równanie nie ma rozwiązań.
x2+|x2−5|≥5
25 kwi 21:07
Mila:
3)x2−7|x|+12>0
spróbuj sam, sprawdzę
25 kwi 21:08
Matej: w 3 zadania rozwiazaniem jest −3,−4,3,4
26 kwi 19:51
Mila:
To są miejsca zerowe, masz rozwiązać nierówność;
Podpowiem:
Po prawej stronie OY:
f(x)<0 dla x∊(3,4) więc po lewej stronie OY:
f(x)<0 dla ..... ?
26 kwi 20:19
Matej: dla x<0 rozwiązaniem jest zbiór (−3,−4) a dla x≥0 (3,4)
26 kwi 20:52
Matej: a nie ,przepraszam dla x<0 (−∞,−4)(−3,+∞) a da x≥0 (−∞,3)(4,+∞)
26 kwi 20:58
Mila:

Najpierw było gdzie jest f(x)<0 ( bo to łatwiej zapisać)
A teraz f(x)>0 w pozostałych przedziałach
f(x)=x
2−7|x|+12
f(x)>0⇔x∊(−
∞,−4)∪ (−3,3) ∪(4,
∞)
26 kwi 21:26