skracanie wzoru funkcji
nick: | | x(x−1)(x−2) | |
Dlaczego funkcja |
| dla x=1 i x=2 przyjmuje wartość 0, a po skróceniu, |
| | (x−1)(x−2) | |
gdy funkcja ma postać f(x)=x, to funkcja przyjmuje wartość 1 dla 1 i 2 dla 2. Wiem, że te
liczby wypadają z dziedziny, ale daje nam to zupełnie inne wartości.
22 kwi 23:23
aniabb: po skróceniu to dziury w tej prostej i tam nie przyjmuje żadnych wartości
22 kwi 23:27
Mila:

f(x) jest nieokreślona dla x=1 i x=2
istnieją wartości tylko dla x∊R\{1,2}
wtedy f(x)=x
22 kwi 23:27
nick: dziękuje bardzo ^^
22 kwi 23:28