Rozwiąż układ równań
mik319: Rozwiąż układ równań
Podaj interpretacje geometryczną układy, gdy m = 1
najważniejsze jest dla mnie rozwiązanie tego układu
22 kwi 23:20
Krzysiek60: z 1 rownania wyznaczamy y i wstawaimy do rownania nr 2
Geometrycznie dla m=1 to
pierwsze rownanie przedstawia prosta x+y−6=0 albo y= 6−x
drugie rownanie przestawia okrag
x2+(y−3)2= 9
czyli okrag o srodku S=(0,3) i r=3
22 kwi 23:27
aniabb:

dla m=1 zielona prosta
dla innych m pomarańczowe
22 kwi 23:31
mik319: nie rozumiem jak powstało to drugie równanie x2+(y−3)2= 9
22 kwi 23:53
22 kwi 23:55
mik319: no tak, to rozumiem, ale jak powstało ono z x2+y2−6y=0
22 kwi 23:57
Krzysiek60: x2+y2−6y=0 postac ogolna okregu
Przeksztalcam do postaci kanonicznej
(x−xs)2+(y−ys)2= r2
(x−0)2+(y−3)2−9( bo ma byc tylko y2−6y )=0 (wzory skroconego mnozenia
x2+(y−3)2=9
=============
22 kwi 23:58
aniabb: masz na dole wzór po słowie .. lub ..
to co przed x to −2a to co przed y to −2b tak trudno dopasować
23 kwi 00:10