Monotoniczność funkcji f(x) = x^3 -x w przedziale (1,+∞)
XczyY: f(x) = x3 −x
Mam sprawdzić czy funkcja jest rosnąca w przedziale (1,+∞)
Czy jestem to w stanie zrobić na podstawie pochodnej tej funkcji?
Pochodną jest funkcja kwadratowa, czy na podstawie wierzchołka pochodnej jestem w stanie
stwierdzić jak zachowa się ta funkcja w danym przedziale?
22 kwi 22:25
aniabb: nie tyle wierzchołka co miejsc zerowych
22 kwi 22:31
XczyY: f'(x)=3x2−1
x1 = √3/3 x2= −√3/3
Max wartość przyjmuje dla −√3/3 Tak?
W jaki sposób mogę odczytywać z wykresu pochodnej monotoniczność f(x)?
22 kwi 22:39
XczyY: O co ja zapytałem... brak słów
x1 [P{3}/3]<1 na tej podstawie mogę stwierdzić, że funkcja jest rosnąca w przedziale (1,+∞)
tak?
22 kwi 22:41
aniabb:

dla zielonych x rośnie, dla różowych x maleje
22 kwi 22:55
XczyY: Bardzo dziękuje
22 kwi 23:08