2 | ||
Znajdź równania tej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x− | , która jest prostopadła do | |
x2 |
2 | ||
prostej określonej równaniem y=− | x+1 | |
3 |
3 | ||
Szukana prosta ma postać y= | +b | |
2 |
x4+2 | ||
Robiłam w ten sposób, że wyznaczyłam pochodną funkcji f'(x)= | (tu nie jestem pewna | |
x4 |
x4+2 | 3 | 3 | ||||
potem podstawiałam | = | (bo f(x0)=a= | ) i wyznaczałam x0 tylko | |||
x4 | 2 | 2 |
2 | ||
y=− | x+1 | |
3 |
3 | ||
s: y= | x+1 | |
2 |
2 | ||
f(x)=x− | ||
x2 |
4 | ||
f'(x)=1+ | ||
x3 |
3 | 4 | 3 | ||||
f'(x0)= | ⇔1+ | = | ||||
2 | x03 | 2 |
4 | 1 | ||
= | ⇔x0=2 | ||
x03 | 2 |
2 | 3 | |||
f(x0)=f(2)=2− | = | |||
4 | 2 |
3 | 3 | |||
s: y= | (x−2)+ | |||
2 | 2 |
3 | 3 | |||
s: y= | x− | |||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |