syl: Proszę o pomoć w obliczniu ściay bocznej ostrosłupa. bardzo pilne. prosze o szybką odp.
podstawa ostrosłupa prawidłowego trójkąta ma pole równe 25√3. Oblicz wysokość ściany
bocznej tego ostrosłupa, jeśli jego pole powierzchni całkowitej jest siedmiokrotnie
większa od pola powierzchni.
13 lis 20:53
coco:
P
Δ= 1/4a
2 P{3} to wzór





25
√3 = 1/4 a
2 √3 → a
2 √3 = 100
√3 → a
2 =100
czyli a =10
w drugiej cz. zad. nie dokończyłeś od pola powierzchni czego

?
napisz

to Ci wówczas pomogę
13 lis 21:04
123: faktycznie tam ma być od pola podstawy a nie powierzchni dzięki
13 lis 21:07
13 lis 21:13
123: nie nie poradze sobi proszę dokończ mi to
13 lis 21:14
coco: OK

za chwilke moze być


?
13 lis 21:15
123: ok poczekam.
13 lis 21:16
coco:
P
c = PΔ + 3*a*h= 25
√3 + 30 h
P
c = 7*PΔ 25
√3 +30 h = 7* 25
√3
h = 6*25
√3 /30 h =5
√3 


sprawdź, bo już mnie b. zmęczyliście
13 lis 21:22
13 lis 21:24