Każda liczba rzeczywista x spełnia nierówność, gdy
Michał: Każda liczba rzeczywista x spełnia nierówność x
2 + (m+4)x +6
14 > 0, gdy
A. (m+1)(m−9) < 0
B. (m+1)(m+9) < 0
C. (m−1)(m−9) < 0
D. (m−1)(m+9) < 0
Zatrzymałem się na obliczeniu delty, delty od m i wyliczeniu dwóch pierwiastków (m
1=−1 m
2=9)
i nie mam pojęcia jak to dopasować do tych odpowiedzi.
22 kwi 20:54
Eta:
Warunek : Δ<0
Δ= (m+4)2−25 <0 ⇒ (m+4−5)(m+4+5)<0 ⇒ .........
Odp: D)
22 kwi 21:03
Michał: Dlaczego taka delta? Mi wyszło
Δ = (m+4)2−16m−25
22 kwi 21:07
Eta:
| | 25 | |
Δ= (m+4)2−4* |
| = (m+4)2−25 |
| | 4 | |
22 kwi 21:13
Michał: Jezu, przepraszam, źle podałem nierówność, powinno być
x2 + (m+4)x +4m+6,25 > 0
22 kwi 21:15
aniabb: z Twojej odpowiedzi to pasuje A
22 kwi 21:17
Michał: No właśnie tak myślałem, ale dlaczego tak wychodzi?
22 kwi 21:19
Eta:
Δ=(m+4)2−16m−25 = ... = m2−8m−9
m2−8m−9<0 ⇒( m−9)(m+1)<0
Odp: A)
22 kwi 21:19
Eta:
aniabb 
daj troszkę "popracować" ........
22 kwi 21:20
aniabb: bo to (m−m1)(m−m2)<0
22 kwi 21:20
aniabb: no toż przeca on już policzył

to nad czym pracować
22 kwi 21:21