Asymptoty
Kamil: Jak znaleźć wszystkie asymptoty następującej funkcji f(x)= (x2−4)/(x2+x−2). Bardzo proszę o
pomoc
22 kwi 20:45
Kamil: (x2−4)/(x2+x−2) poprawka
22 kwi 20:45
Bogdan:
| | x2 − 4 | |
a nie lepiej tak f(x) = |
| ? |
| | x2 + x − 2 | |
22 kwi 20:47
Bogdan:
| | (x − 2)(x + 2) | |
a jeszcze lepiej tak: f(x) = |
| = ... ? bo to trudne? |
| | (x − 1)(x + 2) | |
22 kwi 20:50
Kamil: Hmm w pytaniu o coś innego chodziło
22 kwi 20:57
aniabb: o to ze tak zobaczysz asymptoty

x=1 i y=1
22 kwi 21:05
Kamil: Gdy granica przy x−> −2 z lewej inz prawej strony wynosi 3/4 to dla tej granicy jaka jest
asymptota?
22 kwi 21:21
aniabb: dla tej nie ma bo widać że się skraca z górą dlatego mówię że z tej postaci widać
dlatego zostaje tylko pionowa x=1
i widać że pozioma y=1
22 kwi 21:23
Kamil: Przypadkiem tutaj nie ma asymptoty pionowej ?
Jak to sprawdzić
22 kwi 21:41
aniabb: tutaj czyli gdzie?
22 kwi 21:41
Kamil: y=1 jest asymptotą poziomą w obu nieskończonościach . Czyli brak ukośnej
22 kwi 21:42
aniabb: tak
22 kwi 21:44
Kamil: Jak obliczyć asymptotę pionową

?
22 kwi 22:00
Kamil: Jak obliczyć asymptotę pionową

?
22 kwi 22:00
aniabb: licząc granicę w x→1
22 kwi 22:06
Kamil: to dla granicy −2
− i −2
+ mogę napisać , że asymptota nie istnieje

?
22 kwi 23:20
aniabb: tak
22 kwi 23:23
Kamil: Czyli dla x=−2 asymptota nie istnieje ?
22 kwi 23:29
aniabb: tak
22 kwi 23:32
Mila:
| | (x−2)*(x+2) | |
f(x)= |
| |
| | (x−1)*(x+2) | |
D=R\{1,−2}
| | −1 | |
f(x)=1+ |
| to znana funkcja dla Ciebie? |
| | x−1 | |
Asymptoty poziome :
y=1
asymptota pionowa x=1
Jeśli nie pamiętasz własności f. homograficznej to liczysz granice
lim
x→±∞f(x)=1 asymptota pozioma
22 kwi 23:42
Kamil: Czyli dla x=1 jest asymptota pionowa obustronna ?
22 kwi 23:52
aniabb: tak
22 kwi 23:56
kulka: mam pytanie: czy dobrze rozumiem, że można liczyć granice obustronne WYMIENNIE z własnościami
funkcji homograficznej?
pytam, bo spotkałam się z dwoma sposobami naraz...
23 kwi 01:08
annabb: Świadomość jak wygląda funkcja ułatwia liczenie granic i przewidywanie wyników
23 kwi 11:21