GEOMETRIA
bluee: a) Udowodnij, że prosta l: 3x + 4y – 19 = 0 jest styczna do okręgów o
1 i o
2, gdzie
o
1: (x – 2)
2 + (y – 2)
2 = 1 oraz
o
2: (x – 6)
2 + (y – 4)
2 = 9.
b) Obie proste y = 1 i x = 3 są styczne do obu okręgów. Naszkicuj rysunek okręgów o
1 i
o
2, prostej l, prostej y = 1 i prostej x = 3 w układzie współrzędnych.Znajdź równanie
czwartej prostej stycznej do okręgów o1 i o2. Narysuj ją.
Rysunek mam już zrobiony.
| | 3 | | 19 | |
W punkcie pierwszym, podstawiłam y=− |
| x+ |
| i dla o 1 wyszło mi 25x 2−2x+196=0  |
| | 4 | | 4 | |
Wiem, że to zadanie już było tu dodane
https://matematykaszkolna.pl/forum/292094.html.
22 kwi 19:58
PW: | | 3 | | 19 | |
(x−2)2+(− |
| x+ |
| −2)2=1 |
| | 4 | | 4 | |
| | 121 | | 11 | 3 | | 9 | |
x2−4x+4+ |
| −2 |
|
| x+ |
| x2=1 |
| | 16 | | 4 | 4 | | 16 | |
25x
2−130x+169=0
Δ=0 − równanie ma jedno rozwiązanie − prosta jest styczna do okręgu.
Chyba łatiej rachunkowo byłoby użyć wzoru na odległość środka okręgu od prostej − pokazać, że
odległość jest równa promieniowi okręgu.
22 kwi 20:42
bluee: Ze wzoru na odległość punktu od prostej dla podpunktu b). wychodzi mi 3|2A+2B+B|=|6A+4B+C|
Jak to ugryź?
23 kwi 12:20
Jerzy:
Poprawnie zastosować wzór na odległość punktu od prostej:
Masz prostą: 0*x + 1*y − 1 = 0 i punkt: S(6,4)
| | |0*6 + 1*4 − 1| | |
d = |
| = 3 |
| | √02 + 12 | |
23 kwi 12:38
bluee: Ale co ta prosta ma do szukanej prostej?
3|2A+2B+B|=|6A+4B+C|
Powinno być
3|2A+2B+C|=|6A+4B+C| ale to tylko literówka.
Metodą podstawiana wyszło mi, że y=−2x+9, ale szukana prosta musi mieć współczynnik kierunkowy
a>0, więc coś jest nie tak.
23 kwi 13:05
aniabb: ona próbuje policzyć tę 4 prostą

załóż że B=1 czyli postać jakby kierunkową wyznacz A od C
i wstaw znów do wzoru na odległość
23 kwi 13:06
aniabb: usuwając moduły rozpatrz 2 przypadki
23 kwi 13:06
bluee: Dzięki za wskazówkę
23 kwi 13:07
bluee: 3(2A+2+C)=6A+4+C i −3(2A+2+C)=6A+4+C
Tak dla pewności to są te dwa przypadki ?
23 kwi 13:09
aniabb: tak
23 kwi 13:12
bluee: Dla tego pierwszego przypadku wychodzi C=−1?
23 kwi 13:13
aniabb: o jak ładnie
23 kwi 13:16
aniabb:

i wtedy y=4x/3+1 (ta różowa)
23 kwi 13:36
bluee: | | 4 | |
A= |
| A co dla drugiego przypadku? |
| | 3 | |
23 kwi 13:37
bluee: No masz ja na chwilkę odeszłam od ekranu, a Ty odwaliłaś za mnie całą robotę !
23 kwi 13:38
aniabb: pewnie wyjdzie ta pomarańczowa z przypadku a) sprawdź
23 kwi 13:39
bluee: | | 10+4C | |
W tym drugim przepadku mi wyszło −12A−4C=10, czyli powinnam podstawić A= |
|  I |
| | −12 | |
wyjdzie mi coś sprzecznego...
23 kwi 13:41
bluee: No tak, zapomniałam o tej pomarańczowej ...
23 kwi 13:42
aniabb: wyjdzie Ci ten z a) bo pasuje
23 kwi 13:43
bluee: Coś mi się jednak nie zgadza mi wyszło c=−1, a ty masz c=1.
23 kwi 14:51
bluee:
23 kwi 21:45
bluee: Niestety dalej nie pasuje mi to zadanie

Mówimy o b).

Wyszłam ze wzoru na odległość punktu od prostej i uzyskałam takie coś:
3|2A+2B+C|=|6A+4B+C|
Przechodzę z postaci ogólnej do kierunkowej czyli B=0.
Rozważam dwa przypadki
I. 3(2A+2B+C)=6A+4B+C
II. −3(2A+2B+C)=6A+4B+C
| | 4 | |
Dla I. wyszło mi C=−1 i A=− |
| . Żeby prosta spełniała warunek styczność musi A>0. |
| | 3 | |
Czyli nic się nie zgadza. O II. przypadku nawet nie mówię...


23 kwi 22:51
aniabb: Ax+y+C=0 to jest y=−Ax−C
taka drobna różnica pomiędzy kierunkową i ogólna
24 kwi 09:03