Prawdopodobieństwo
Jasiu: Spośród liczb 1,2,..,n (n ≥ 3) losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby.
a) Oblicz prawdopodobieństwo tego, że pierwsza z wylosowanych liczb jest większa od drugiej.
b) Dla jakich n prawdopodobieństwo tego, że różnica między większą liczbą a mniejszą jest równa
Mila:
a)
|Ω|=n*(n−1)
A− pierwsza z wylosowanych liczb jest większa od drugiej
| | | |
|A|= | − liczba ciągów malejących |
| | |
| | 0.5n*(n−1) | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| (można było bez liczenia podać ) |
| | n*(n−1) | | 2 | |
b)
B−różnica między większą liczbą a mniejszą jest równa 2
Wypiszemy kilka par:
(1,3), (2,4), (3,5), (4,6)......(n−2,n) rosnące ciągi . Liczba par : (n−2)
(3,1), (4,2),..........................(n,n−2) malejące ciągi. Liczba par : n−2
|B|=2*(n−2)
| 2*(n−2) | | 1 | |
| > |
| licz dalej sam. |
| n*(n−1) | | 4 | |