Fizyka prosze!!!!
Jacek: Gdy kulkę o masie 400g położono na płytkę, pod którą była zamocowana sprężyna, sprężyna
skróciła się o 2mm. Następnie kulkę podniesiono na wysokość 1,5m ponad płaszczyznę płytki i
puszczono swobodnie. Wartość przyspieszenia ziemskiego wynosi 9,81. Oblicz maksymalne
skrócenie sprężyny wywołane uderzeniem kulki o płytkę. Proszę o szybkie rozwiązanie
22 kwi 17:58
aniabb: najszybciej to k=mg/x = 0,4•10/0,002 = 2000
Ep=mgh=ks2/2
s2=2mgh/k=12/2000
s=0,07746m=7,7cm
22 kwi 21:28
Jacek: Dziękuję <3
22 kwi 21:44
daras: W zadaniach z fizyki najważniejsze są...jednostki i założenia. W tym wypadku wszystko zależy od
rodzaju zderzenia czego niestety w treści zadania brakuje. Nie wiadomo też jaką masę ma sama
płytka. Zakładając zderzenie doskonale niesprężyste i pomijając masę płytki otrzymamy:
x =
√2hd = 0,0632.. m ≈ 6,3 cm
| | m | |
(podstawiłem podaną w zadaniu wartość przyspieszenia ziemskiego g = 9,81 |
| ) |
| | s2 | |
18 maj 20:11
Lech: Energia potencjalna zmienila sie : Ep = mg( h+s)
Czyli rownanie powinno byc : mg(h+s) = ks2/2
Ale poniewaz w tym zadaniu sa dane h = 1,5 m , zas z poprzednich obliczen wynika s≈ 7 cm
mozna zastosowac przyblizenie w przypadku innych danych liczbowy nie wolno !
18 maj 20:48
Question: co ty pieprzysz człowieku
18 maj 21:39