Pochodna funkcji
Sheriik: Oblicz pochodną funkcji w punkcie x=3.
czy mogę do tego zastosować wzór
22 kwi 17:56
the foxi:
w takim razie co jest Twoim a?
22 kwi 18:04
Sheriik: czyli, a to musi być stała, a x to zmienna np.
| | 2 | |
coś takiego |
| mógłbym zamienić  ? |
| | x2 | |
22 kwi 18:08
La gringa: Ponieważ w liczniku mamy funkcję i w mianowniku mamy funkcję to korzystamy ze wzoru na pochodną
ilorazu.
| | (−2x2)'(2x−1)2 − (−2x2)(2x−1)' | | −12x3+14x2−4x | |
f'(x)= |
| ⇒ f'(x)= |
| |
| | ((2x−1)2)2 | | (2x−1)4 | |
Zadanie to zrobić można za pomocą definicji ilorazu różnicowego, ale zazwyczaj stosuje się
podstawienie.
Podstawiamy za x naszą 3.
| | −12*33+14*32−4*3 | | −324+126−12 | | 210 | | 42 | |
f'(3) = |
| ⇒ f'(3) = |
| = |
| = |
| |
| | 54 | | 625 | | 625 | | 125 | |
22 kwi 18:22