Objętość z całki podwójnej
Eakosen: Znaleźć objętość bryły ograniczonej płaszczyzną Oxy oraz powieszchniami x
2+y
2−4z
2=0
x
2+y
2−8x=0.
Obliczyłem całkę, ale coś mi nie wychodzi, możliwe że źle obliczyłem obszar całkowania.
22 kwi 16:59
Eakosen: Mógłby ktoś pomóc?
22 kwi 17:49
grzest:
Obszar całkowania wyznaczony jest dobrze. Pokaż swoje obliczenia to znajdziemy błąd.
22 kwi 19:59
Eakosen: ∫[∫1/2r2−(r2−8rcosΦ)r]drdΦ
pierwsza całka granica od −π/2 do π/2
druga całka granica od 0 do 8cosΦ
Powiedz tylko, czy dobrze to mam zapisane, jeśli tak to będę szukał błędu w całce.
Całka pomnożona już przez jakobian
22 kwi 20:13
grzest:
Dobrze.
Oto moje obliczenia:
x=rcos φ;
y=rsin φ.
Jakobian przekształcenia = r.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
V= |
| ∫∫√x2+y2dxdy= |
| ∫dφ∫r2dr= |
| ∫dφ |
| r3|8cos φ0= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 256 | | 256 | | 1 | | 1024 | |
= |
| ∫cos3φdφ= |
| (sin φ− |
| sin3φ)|π/2−π/2= |
| . |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
Prawdopodobnie zapomniałeś o Jakobianie.
22 kwi 20:18
grzest:
Niezbyt dobrze przyjrzałem się twoim wynikom.

Myślę, że już sobie poradzisz.
22 kwi 20:23
Eakosen: Pod całką podwójną nie powinno być √1/2(x2+y2)−(x2+y2−8x)?
22 kwi 20:28
grzest:
Nie.
| | 1 | |
Obliczasz całkę podwójną z funkcji z(x,y)= |
| √x2+y2 (stożek) po obszarze będącym kołem |
| | 2 | |
o równaniu x
2+y
2−8x=0, z=0.
Koło to powstaje z przecięcia walca o równaniu x
2+y
2−8x=0 z płaszczyzną oxy.
22 kwi 20:44
Eakosen: Ale wtedy objętość nie powinna być nieskończona?
22 kwi 20:52
grzest: Nie.
Narysuj stożek o równaniu x2+y2−4z2=0 i walec x2+y2−8x=0. Oś główna stożka i walca jest
równoległa do osi z. Oś walca przesunięta jest wzdłuż osi x o 4 jednostki. Obliczana objętość
ograniczona jest "od dołu" przez płaszczyznę Oxy, "od góry" przez powierzchnię stożka
przeciętą powierzchnią walca. Jest to objętość skończona.
22 kwi 21:06
Eakosen: AA dobra dzięki rozumiem
22 kwi 21:07