Planimetria trójkąt minimalna długość boku
leibniz: Oblicz jaka moze byc najmniejsza długość boku BC trojkata ABC jeżeli kat BAC jest równy alfa a
pole trojkata ABC jest równe S
22 kwi 16:15
leibniz: Hmmm mam pomysł, że ze wzoru na pole wyznaczam b i wstawiam to twierdzenia cosinusów i
wyznaczam funkcję boku a od boku c.
Ale wówczas obliczenia są średnio przyjazne, jest jakiś lepszy sposób?
23 kwi 06:40
Blee:
łatwiejszego raczej nie ma
| | absinα | | 2S | |
P = |
| −> b = |
| |
| | 2 | | asinα | |
| | 4S2 | | 4cosα | |
c2 = a2 + b2 − 2abcosα = a2 + |
| − |
| |
| | a2sin2α | | sinα | |
i szukamy minimum z tej funkcji przy dziedzinie: a>0
23 kwi 09:23
szymszczyk: To juz bedzie moze tak
| | S | | 4cosα | |
c2≥2*a* |
| − |
| |
| | asinα | | sinα | |
23 kwi 10:26