matematykaszkolna.pl
Pomocy Kolezanki i Koledzy Anka: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy 12cm , kąt płaski sciany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa wynosi 120 stopni . Oblicz PC i V prosze o pomoc bo kompletnie nie wiem jak zabrac sie za obliczenie wysokosci w tym zadaniu itp , jest tu jakas mocna głowa ?
22 kwi 15:00
iteRacj@: rysunek na rysunku osobno jest dorysowana ściana boczna ostrosłupa

a 

2 

tg 60o=

h 
z tego wylicz wysokość ściany bocznej h
 a 
z tw.Pitagorasa h2=H2+(

)2
 2 
oblicz H z tego równania pozostaje tylko podstawić do wzorów na PC i V
22 kwi 15:40
Anka: dziekuje CI juz wiem , spokojnej niedzieli człowieku dobry
22 kwi 15:42
iteRacj@: akurat nie jestem zbyt dobrym człowiekiem z mocną głową, ale dziękuję emotka
22 kwi 15:43
Anka: wazne ze checi są a i wiedza w głowie obecna ! musze ogarnac te tematy bo zaliczenia na 5 , mam nadzieje ze mi sie uda duzo sie rozjasniło dzieki !
22 kwi 15:45
iteRacj@: powodzenia!
22 kwi 15:52
Anka: iteRacja a mam pytanie od kąta 60 stopni liczac h to nie czasem sinus ? przyprostokatna dalej polozona do przeciw prostokatnej ktora tworzy h bo tanges to by wychodzil do H ostroslupa ? i rozumiem ze 120stopni ta przekatna sciany bocznej rozbija na 2x po 60 ?
22 kwi 16:34
iteRacj@: rysunek Jako l oznaczyłam krawędź boczną ostrosłupa czyli ramię trójkąta tworzącego ścianę boczną. Ściana boczna ostrosłupa jest trójkątem równoramiennym. Dlatego wysokość ściany bocznej h podzieliła kąt 120o na dwa równe kąty − czyli kąty po 60o. I teraz zajmujemy się tylko jednym z dwóch przystających trójkątów prostokątnych utworzonych
 a 
przez h, l i

. Dlaczego? Żeby można było skorzystać z tw.Pitagorasa.
 2 

a 

2 

tg 60o=

h 

a 

2 

sin 60o=

l 
22 kwi 16:54
iteRacj@: Na końcu zapisałam funkcję sinus 60o, o którą pytasz, żeby było widać, że h tam nie występuje. Więc przy tych obliczeniach nie ma potrzeby z niej korzystać.
22 kwi 17:46
emeryt 75: l=43, h jest połową l,czyli wynosi 23,lecz w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych H i a/2, h jest przeciwprostokątną i widać sprzeczność,bo 23 < 6,czyli przeciwprostokątna jest mniejsza od jednej z przyprostokątnych. Albo,więc jest błąd w treści zadania,albo mam sklerozę ?
22 kwi 20:06
iteRacj@: błąd to najprędzej jest w moim liczeniu , zaraz to sprawdzę emotka
22 kwi 20:11
iteRacj@: @emeryt 75 z moich obliczeń też wynika, że nie da się przy tych danych zbudować ostrosłupa. Kąt nazwany tutaj kątem płaskim ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa musi być <90o. Dobrze, że to zauważyłeś. I jako jedyny policzyłeś zadanie do końca. emotka
22 kwi 20:26
emeryt 75: Taki ostrosłup istnieje,gdy podstawą jest prostokąt,lecz nie jest to wtedy ostrosłup prawidłowy czworokątny. Pozdrawiam.
22 kwi 20:35