kombinatoryka
johnik: Z cyfr 0, 1, 2 tworzymy pięciocyfrowe liczby całkowite dodatnie podzielne przez 15. Oblicz, ile
możemy utworzyć takich liczb.
22 kwi 14:59
Pytający:
Muszą być podzielne przez 3 i 5, zatem suma cyfr musi być podzielna przez 3 i ostatnią cyfrą
musi być 0 (bo piątką nie dysponujemy). Pierwszą cyfrą nie może być 0.
Przypadki ze względu na pierwsze cztery cyfry:
| | | |
• 1, 1, 1, 0 // | =3 liczby |
| | |
| | | |
• 2, 2, 2, 0 // | =3 liczby |
| | |
Łącznie 18 takich liczb.
22 kwi 15:19
La gringa: Z={0,1,2}
Liczba jest podzielna przez 15 wtedy gdy dzieli się jednocześnie przez 5 i 3.
Liczba podzielna jest przez 3 gdy suma jej cyfr jest podzielna przez 3.
Liczba podzielna jest przez 5 gdy ostatnią cyfrą jest 5 albo 0.
[] [] [] [] [] − mamy 5 miejsc.
Na pierwszym miejscu może stać albo 1, albo 2.
[1] [] [] [] [] lub [2] [] [] [] []
Na ostatnim miejscu może stać tylko 0
[1] [] [] [] [0] lub [2] [] [] [] [0]
Teraz należy tak dobrać pozostałe cyfry ze zbioru by suma wszystkich cyfr tej liczby była równa
liczbie podzielnej przez 3.
Dla wariantu z 1 na początku mamy:
[1] [0] [1] [1] [0] : kolejność środkowych cyfr może być dowolna ⇒ Mamy 3 liczby.
[1] [0] [0] [2] [0] : jak wyżej. ⇒ mamy 3 liczby
[1] [1] [2] [2] [0] : jak wyżej ⇒ mamy 3 liczby
Dla wariantu z 2 na początku robimy identycznie
[2] [0] [0] [1] [0]: jak wyżej ⇒ mamy 3 liczby
[2] [2] [1] [1] [0]: jak wyżej ⇒ mamy 3 liczby
[2] [2] [2] [0] [0]: jak wyżej ⇒ mamy 3 liczby
Czyli w sumie mamy: 3*6 = 18 liczb
22 kwi 15:51