WIELOMIANY - DOWÓD
bluee: Udowodnij, że wyrażenie W(n)=(n2−10n+24)(n2−8n+15) jest dla każdego n=0,1,2,3,.. podzielne
przez największy wspólny dzielnik W(0) i W(7).
Wyszło mi, że NWD(24,360)=24, ale za bardzo nie wiem co dalej...
22 kwi 14:14
jc: Zapisz W w postaci iloczynu.
22 kwi 14:21
bluee: Ale W jest już iloczynem, mam coś wyciągnąć przed nawias?
22 kwi 14:25
jc: Rozłóż każdy z dwóch wielomianów kwadratowych.
22 kwi 14:30
bluee: To będzie (n−6)(n−5)(n−4)(n−3), czyli będą to cztery kolejne liczby naturalne. Będzie wśród
nich liczba podzielna przez 2,3 i 4, a w efekcie podzielna przez 24. TAK?
22 kwi 14:48
jc: Tak, choć lepiej byłoby powiedzieć, że będziemy mieli dwie liczby parzyste,
z których jedna będzie podzielna przez 4.
22 kwi 14:58