matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
eq
fireman:
Udowodnij indukcyjnie że a
1
= 3.
3
a
n
=
n!, n≥2
2
jest rozwiazaniem rownania rekurencyjnego: a
1
= 3 a
n
= 1*a
1
+ 2*a
2
+3*a
3
+ ....+ (n−1)*a
n−1
, n≥2, n ∊ N więc tak, zaczynam: 1*
3
L=a
2
=
*2! = 3
2
P = (2−1)*a
2−1
= 1*a
1
= 1*3 L=P − Prawda 2* a jak to teraz udowodnic?
22 kwi 13:39
fireman:
sprobuje to skonczyc 2* Założenie indukcyjne:
3
1*a
1
+2*a
2
+3*a
3
+..+(n−1)*a
n−1
=
n!
2
3
Teza ind: 1*a
1
+2*a
2
+3*a
3
+..+(n−1)*a
n−1
+ n* a
n
=
(n+1)!
2
z zał.
1*a
1
+2*a
2
+3*a
3
+..+(n−1)*a
n−1
+ n* a
n
=
3
3
3
3
3
n!+n*a
n
=
n!+
n!*n =
n!(1+n)=
(n+1)! = P
2
2
2
2
2
C.N.W jest OK?
22 kwi 14:00
fireman:
zerknie ktos?
22 kwi 14:33
fireman:
//////////////
22 kwi 15:20