pochodna
Łukasz:
mam problem z tą złożoną pochodną, nie mam pojęcia jak dojść do wyniku
22 kwi 13:29
Jerzy:
A co jest zmienną ?
22 kwi 13:31
Jerzy:
Musi być e
| | 2e *4e − 4(e2 − d2) | |
f'(e) = |
| |
| | 4e2 | |
22 kwi 13:36
Jerzy:
W mianowniku miało być : 16e2 i po skróceniu dostajesz wynik.
22 kwi 13:38
Jerzy:
| | 8e2 − 4e2 + 4 d2 | | e2 + d2 | |
..... = |
| = |
| |
| | 16e2 | | 4e2 | |
22 kwi 13:43
sarak: e i d są zmiennymi
liczymy pochodną po e
22 kwi 13:47
Jerzy:
Tak, jak napisałem.
22 kwi 13:49
sarak: dobra już widzę swój błąd
wielkie dzięki
22 kwi 13:50
jc: Pochodna względem e = 2d
2e
−3=2d
2/e
3
22 kwi 14:23
Jerzy:
@
jc ... nie ta funkcja
22 kwi 14:35
jc: pochodna względem e = 1 − d
2/e
2
Na koniec można podzielić przez 4.
22 kwi 15:04
Jerzy: Dalej nie taka jest funkcja.
22 kwi 15:11
Jerzy:
Patrz 13:29
22 kwi 15:12
jc: No to trzeba zmienić znak przy d2.
Przy okazji, skąd się wzięły czwórki w liczniku (13:36)?
22 kwi 15:19