Oblicz
d:

Oblicz jaka może być najmniejsza możliwa dlugosc boku BC trojkata ABC,jezeli ∡BAC=α i pole ΔABC
jest rowne S.
Czyli:
acsinα=2S
b
2=a
2+c
2−2accosα
| 4Scosα | |
b2=a2+c2− |
| =a2+c2−4Sctgα |
| sinα | |
co dalej?
22 kwi 13:09
jc: Amożetakkilkaspacji?
22 kwi 13:11
d: nie wiem czy spacja jest potrzebna w poprawnym rozwiazaniu
22 kwi 14:21
hubi: | 4S | |
b2=(a−c)2 + |
| −4Sctgα |
| sinα | |
| 4S | |
no i teraz nie jestem pewien ale wyrażenie |
| −4Sctgα wygląda mi na stałą |
| sinα | |
więc b
2 będzie minimalne gdy (a−c)
2=0 czyli a=c
ale nie wiem czy to jest poprawne bardzo możliwe że popisałem głupoty
22 kwi 16:39