| 3 | ||
Mam tgx= | . Wyznaczyc musze sinx, cosx i ctgx. | |
| 4 |
| 12 | 5 | |||
cosx=− | jest w parze z sinx= | |||
| 13 | 13 |
| 12 | 5 | |||
a cosx= | z sinx=− | |||
| 13 | 13 |
| 1 | 4 | |||
ctgx = | = | |||
| tgx | 3 |
| 4 | 4 | |||
cosx = | lub cosx= − | |||
| 5 | 5 |
| 3 | 3 | |||
sinx= | lub sinx= − | |||
| 5 | 5 |
| 12 | ||
przepraszam byl podany ctg=− | ||
| 5 |
| 12 | ||
i teraz dlaczego cosx=− | jest w parze z sinx={5}{13} | |
| 13 |
| 5 | ||
a nie z sinx=− | ![]() | |
| 13 |
Domyslam sie ze zalezy to od x. Ale zadnego logicznego przedzialu nie moge wyliczyc.
Bardzo prosze o pomoc
| 12 | 5 | |||
jest ok: cosx = − | i sinx= | |||
| 13 | 13 |
| 12 | 5 | |||
lub cosx= | i sinx= − | |||
| 13 | 13 |
| ujemna | ||
= ujemna
| ||
| dodatnia |
| dodatnia | |
= ujemna
| |
| ujemna |
ja licze sinx i cosx z tozsamosci:
| 1 | ||
1+tg2x= | i tej drugiej, ale jak mam | |
| cos2x |
| x | ||
ctg= | i potem to wylicze to mam rozumiem | |
| y |
da sie to z wykresu ustalic