Zadanie optymalizacyjne
.: Rozpatrujemy wszystkie trójkąty o obwodzie L i jednym z kątów o mierze 120°. Oblicz długości
boków tego trójkąta, dla którego pole koła wpisanego w ten trójkąt będzie największe
22 kwi 12:33
La gringa: Podbijam
22 kwi 13:47
.: Podbijam
22 kwi 14:31
.: Podbijam ponownie
22 kwi 17:28
koza: Zastosuj tworzenie cosinusow
22 kwi 18:26
La gringa:

L=a+b+c
a>0;
b>0;
c>0;
Z rysunku widać że mamy do czynienia z trójkątem równoramiennym zatem: a=b
L= 2a + c
Szukamy P
k max = πr
2
| | a+b+c | | L | |
Promień koła wpisanego w trójkąt: r= |
| czyli r= |
| |
| | 2 | | 2 | |
c
2=a
2+a
2−2*a*a*cos(120)
c
2=2a
2 − 2*a
2*(cos(90+30))
| | 1 | | 1 | |
cos(90+30) = cos(90)*cos(30)−sin(90)*sin(30) = 0*U{√3{2} − 1*− |
| =− |
| |
| | 2 | | 2 | |
c
2=2a
2+a
2
c
2=3a
2 /
√
c
1=a
√3 lub c
2=−a
√3 c
2 nie spełnia założeń.
[n[I dalej nie wiem jak ugryźć, przy próbie podstawienia do wyprowadzonego wzoru na pole koła
czyli: ]]
| | L2 | | 2a+a√3)2 | |
P=π |
| ⇒P= |
| otrzymuję funkcję, liczę jej pochodną ale gdy liczę warunek |
| | 22 | | 4 | |
konieczny
do istnienia ekstremum otrzymuję a ujemne co jest sprzeczne z założeniami.
22 kwi 19:06
maturka: a skąd masz taki wzór na promień okregu wpisanego?
22 kwi 22:59
aniabb: z tablic maturalnych
22 kwi 23:00
maturka: a mozesz podac link gdzie taki wzór jest?
22 kwi 23:20
22 kwi 23:23
maturka: no w linku jest inny wzór ( i do tego dla trójkata prostokatnego) niż w zadaniu i dlatego sie
o to pytam
22 kwi 23:40
aniabb: no rzeczywiście trochę za dużo uogólnień i tu jak już to chyba powinien być wzór że PΔ=pr
22 kwi 23:43
maturka: To jest powód dlaczego potem wychodzi ujemne ekstremum
22 kwi 23:45
an:

Skoro z góry zakładasz a=b to przy określonym l i kącie r jest określone, można przypuszczać,
że a=b, ale to dopiero się okaże po obliczeniy max i boków
skąd ten wzór na r

powierzchnia koła będzia najwię przy r=r
max
CB=x
| | 2r | |
CF=CE=r/√3 l=2x+2AC− |
| ⇒ AC= |
| | √3 | |
r'=.....=0
x
2−4lx+l
2=0
x
1=(2−
√3)l
x
2=(2+
√3)l odrzucam x musi być mniejsze od l
masz bok x policz pozostałe
23 kwi 00:02
lub: Czemu zakładacie ze on jest równorammienny. Wg mnie wykazanie ze on musi byc równoramienny to
jest najwazniejsze.
23 kwi 07:39