podzbiory
Kamil: Rozważmy zbiór wszystkich podzbiorów zbioru {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}. Których
podzbiorów
jest więcej:
a) zawierających 1, czy niezawierających 2?
b) zawierających 1 i 2, czy niezawierających ani 9, ani 10?
c) zawierających przynajmniej jedną z liczb 1, 2, czy niezawierających żadnej z liczb 3, 4?
d) pięcioelementowych zawierających 1, czy pięcioelementowych niezawierających 1?
e) k−elementowych zawierających 1, czy k elementowych niezawierających 1
wiemy że wszystkich podzbiorów jest 210
a)
jeśli z powyższego zbioru zabrać "2" otrzymamy wszystkie podzbiory niezawierające "2", więc ich
będzie 29.
idąc powyższym rozumowaniem będzie też 29 niezawierających "1", więc zawierających jedynkę
będzie 210−29=29
b) po tyle samo 28
c)
29−zawierające "1"
29−zawierające "2"
28−zawierające "1" i "2"
2*29−28
28−niezawiera "3" i "4"
czy do tej pory dobrze zrobiłem to zadanie?
myślę ze coś nie tak z podpunktem c
22 kwi 12:29
Adamm: c) masz dobrze, liczb które zawierają 1 lub 2 jest więcej
22 kwi 15:04
Pytający:
Dobrze, "zawierających przynajmniej jedną z liczb 1, 2", czyli "wszystkie" minus
"niezawierających ani 1, ani 2", czyli 210−28=3*28.
22 kwi 15:05
Adamm: Dziwny jest ten świat
22 kwi 15:07
Kamil: do pozostałych wymyśliłem coś takiego:
d) pięcioelementowe zawierające "1", czyli jedynka już musi być, a resztę losuję
| | | |
pięcioelementowe niezawierające "1", czyli | |
| | |
czyli tyle samo
| | | |
e) | − k−elementowych zawierające "1" |
| | |
| |
−k elementowe niezawierające "1" |
| |
tych też tyle samo
22 kwi 15:17
Pytający:
d)

e) Podstaw k=1, k=9 i wnioskuj.
22 kwi 15:26
Kamil: dzięki wszystkim
22 kwi 15:29