Dowody
Aga: Proszę o pomoc.
Wykaż, że średnia arytmetyczna trzech liczb jest większa od ich średniej geometrycznej:
22 kwi 11:41
PW: W miarę przystępny dowód dla dowolnej n przy użyciu nierówności Jensena (patrz Wikipedia).
22 kwi 12:19
jc: Piękny dowód Cauchy'ego.
x,y,z ≥ 0
| x+y+z+u | | √xy+√zu | |
| ≥ |
| ≥ √√xy √zu = 4√xyzu |
| 4 | | 2 | |
Mamy nierówność dla 4 składników.
Podstawiamy u=(x+y+z)/3.
u ≥
4√xyzu. Jeśli u=0, to po obu stronach dowodzonej nierówności mamy zero.
W przeciwnym wypadku u ≥
3√xyz, czyli to, o co nam chodzi (spróbuj sam).
22 kwi 12:30
PW: Rzeczywiście piękny. Aż się chce powiedzieć wzorem moich uczniów:
− A jak ja miałbym na to wpaść?
Teraz już wiem, ale raz ktoś musiał to pokazać
22 kwi 12:46
jc: Czy na wszystko musimy sami wpadać? Gdyby tak było, nie trzeba by szkół (choć może nie
uczenie się jest w szkołach najważniejsze) ani podręczników.
Dowód zobaczyłem kiedyś w zbiorze zadań Poyli.
22 kwi 13:10
Aga: Dziękuję bardzo. Proszę jeszcze o wyjaśnienie, bo niestety nie potrafię dojść do końca tego
dowodu.
| | a+b+c | |
O ile prawa strona mi się zgadza i otrzymuję po podstawieniu U |
| to po prawej stronie |
| | 3 | |
Czy to ma tak zostać i jest to słuszne, bo jest słuszne dla 4 składników? Czy można skrócić
prawą stronę tak aby dostać pierwiastek 3 stopnia
Jakoś tego nie widzę, chodzi o prawą stronę

((
22 kwi 16:23
Aga: OK, udało mi się, dzięki wielkie

!
22 kwi 17:02