matematykaszkolna.pl
Dowody Aga: Proszę o pomoc. Wykaż, że średnia arytmetyczna trzech liczb jest większa od ich średniej geometrycznej:
x+y+x 

3xyz x,y,z>0
3 
22 kwi 11:41
PW: W miarę przystępny dowód dla dowolnej n przy użyciu nierówności Jensena (patrz Wikipedia).
22 kwi 12:19
jc: Piękny dowód Cauchy'ego. x,y,z ≥ 0
x+y 

xy
2 
z+u 

zu
2 
x+y+z+u xy+zu 

xy zu = 4xyzu
4 2 
Mamy nierówność dla 4 składników. Podstawiamy u=(x+y+z)/3. u ≥ 4xyzu. Jeśli u=0, to po obu stronach dowodzonej nierówności mamy zero. W przeciwnym wypadku u ≥ 3xyz, czyli to, o co nam chodzi (spróbuj sam).
22 kwi 12:30
PW: Rzeczywiście piękny. Aż się chce powiedzieć wzorem moich uczniów: − A jak ja miałbym na to wpaść? Teraz już wiem, ale raz ktoś musiał to pokazać emotka
22 kwi 12:46
jc: Czy na wszystko musimy sami wpadać? Gdyby tak było, nie trzeba by szkół (choć może nie uczenie się jest w szkołach najważniejsze) ani podręczników. Dowód zobaczyłem kiedyś w zbiorze zadań Poyli.
22 kwi 13:10
Aga: Dziękuję bardzo. Proszę jeszcze o wyjaśnienie, bo niestety nie potrafię dojść do końca tego dowodu.
 a+b+c 
O ile prawa strona mi się zgadza i otrzymuję po podstawieniu U

to po prawej stronie
 3 
 a+b+c 
mam 4abc 4

3 
Czy to ma tak zostać i jest to słuszne, bo jest słuszne dla 4 składników? Czy można skrócić prawą stronę tak aby dostać pierwiastek 3 stopnia Jakoś tego nie widzę, chodzi o prawą stronę emotka((
22 kwi 16:23
Aga: OK, udało mi się, dzięki wielkie!
22 kwi 17:02