Geometria analityczna.
piotrovvicz: Dane są punkty: A(0; 0), B(10; 10) i C(4; 13). Z wierzchołka A trójkąta ABC poprowadzono
wysokość AD. Wyznacz współrzędne punktu D i oblicz pole trójkąta ABC.
22 kwi 09:41
Ajtek:
1. Wyznacz równanie prostej BC.
2. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do BC, przechodzącej przez punkt A.
3. Znajdź współrzędne punktu D (przyrównaj proste do siebie)
4. Oblicz odległość punktu A od prostej BC.
5. Oblicz długość odcinka BC
6. Liczysz pole Δ ABC.
22 kwi 11:38
jc: A=(0,0), B=(10,10), C=(4,13) (?)
B−C = (6,−3), kierunek wysokości = wektor prostopadły = (1,2)
Prosta BC: x+2y=30.
Wysokość zawiera się w prostej (x,y)=t(1,2).
Przecięcie wysokości z prostą BC.
t+2*2t=30, t=6, D=6(1,2)=(6,12).
22 kwi 11:52
jc: | | | |
Pole = (1/2) | wyznacznik z | | |
| | |
22 kwi 11:54
piotrovvicz: Dobra, dziękuje za pomoc
22 kwi 12:33