Geometria analityczna.
piotrovvicz: Dany jest trapez o wierzchołkach: A(–2; 1), B(3; –4), C(2; 3) i D(1; 4).
a) Wyznacz równania prostych zawierających boki: AB, CD i AD.
b) Uzasadnij, że trapez ten jest prostokątny i wyznacz jego pole.
22 kwi 08:54
piotrovvicz: | | 3 | |
Mam problem z równaniem prostej AB. Wyszło mi: y = – |
| x – 1, a w odpowiedziach jest: |
| | 5 | |
y = –x – 1.
Czy mogę prosić o pomoc w tym zadaniu?
22 kwi 09:22
iteRacj@:

współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez pkty A i B mozna policzyć ze wzoru
| | yA−yB | | −5 | |
aAB= |
| = |
| =−1 |
| | xA−xB | | −5 | |
22 kwi 09:34
iteRacj@:
rysunek jest poglądowy oczywiście
| | 5 | |
i poprawka minusa |
| =−1 |
| | −5 | |
22 kwi 09:37
piotrovvicz: Ahhh, dobra. Miałem błąd w wyliczeniach

A czy mógłbym poprosić o rozwiązanie podpunktu b)?
22 kwi 09:38
iteRacj@:
Jakie masz współczynnki kierunkowe prostych z podpunktu a/ ?
22 kwi 09:44
piotrovvicz: CD: a = –1, AB: a = – 1, AD: a = 1.
22 kwi 09:47
iteRacj@:
Czworokąt będzie trapezem, jeśli dwa jego boki (przynajmniej) będą się zawierać w prostych
równoległych. Muszą to być boki przeciwległe.
Trapez bedzie prostokątny, jeśli dwa jego boki (przynajmniej) będą się zawierać w prostych
prostopadłych. Oczywiscie będą to boki mające wspólny wierzchołek.
Sprawdź, czy podane współczynniki kierunkowe spełniają warunki prostpadłości i równoległości
prostych.
22 kwi 09:53
piotrovvicz: |AB| jest równoległa do |CD|, bo –1 = –1
|AB| jest prostopadła do |AD|, bo (–1) · 1 = –1
|CD| jest prostopadła do |AD|, bo (–1) · 1 = –1
Czy o to chodziło?
22 kwi 10:06
iteRacj@:
dobrze, tylko popraw zapis
ale błąd w zapisie:
|AB| − odległość między punktami A i B (liczba)
tu chodzi o prostą AB (zbiór punktów)
AB ∥ CD
AB⊥AD, CD⊥ AD
22 kwi 10:15
piotrovvicz: Spoko. Rozumiemz że to jest te udowodnienie trapezu prostokątnego?
22 kwi 10:18
iteRacj@:
W ten sposób uzasadnisz, że trapez jest prostokątny.
Trzeba napisać, że AB ∥ CD więc czworokąt jest trapezem,
oraz AB⊥AD stąd trapez jest prostokątny.
22 kwi 10:23
piotrovvicz: Mam tak napisane. Dziękuję za pomoc
22 kwi 10:54