matematykaszkolna.pl
Geometria analityczna. piotrovvicz: Dany jest trapez o wierzchołkach: A(–2; 1), B(3; –4), C(2; 3) i D(1; 4). a) Wyznacz równania prostych zawierających boki: AB, CD i AD. b) Uzasadnij, że trapez ten jest prostokątny i wyznacz jego pole.
22 kwi 08:54
piotrovvicz:
 3 
Mam problem z równaniem prostej AB. Wyszło mi: y = –

x – 1, a w odpowiedziach jest:
 5 
y = –x – 1. Czy mogę prosić o pomoc w tym zadaniu?
22 kwi 09:22
iteRacj@: rysunek współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez pkty A i B mozna policzyć ze wzoru
 yA−yB −5 
aAB=

=

=−1
 xA−xB −5 
22 kwi 09:34
iteRacj@: rysunek jest poglądowy oczywiście
 5 
i poprawka minusa

=−1
 −5 
22 kwi 09:37
piotrovvicz: Ahhh, dobra. Miałem błąd w wyliczeniach A czy mógłbym poprosić o rozwiązanie podpunktu b)?
22 kwi 09:38
iteRacj@: Jakie masz współczynnki kierunkowe prostych z podpunktu a/ ?
22 kwi 09:44
piotrovvicz: CD: a = –1, AB: a = – 1, AD: a = 1.
22 kwi 09:47
iteRacj@: Czworokąt będzie trapezem, jeśli dwa jego boki (przynajmniej) będą się zawierać w prostych równoległych. Muszą to być boki przeciwległe. Trapez bedzie prostokątny, jeśli dwa jego boki (przynajmniej) będą się zawierać w prostych prostopadłych. Oczywiscie będą to boki mające wspólny wierzchołek. Sprawdź, czy podane współczynniki kierunkowe spełniają warunki prostpadłości i równoległości prostych.
22 kwi 09:53
piotrovvicz: |AB| jest równoległa do |CD|, bo –1 = –1 |AB| jest prostopadła do |AD|, bo (–1) · 1 = –1 |CD| jest prostopadła do |AD|, bo (–1) · 1 = –1 Czy o to chodziło?
22 kwi 10:06
iteRacj@: dobrze, tylko popraw zapis ale błąd w zapisie: |AB| − odległość między punktami A i B (liczba) tu chodzi o prostą AB (zbiór punktów) AB ∥ CD AB⊥AD, CD⊥ AD
22 kwi 10:15
piotrovvicz: Spoko. Rozumiemz że to jest te udowodnienie trapezu prostokątnego?
22 kwi 10:18
iteRacj@: W ten sposób uzasadnisz, że trapez jest prostokątny. Trzeba napisać, że AB ∥ CD więc czworokąt jest trapezem, oraz AB⊥AD stąd trapez jest prostokątny.
22 kwi 10:23
piotrovvicz: Mam tak napisane. Dziękuję za pomoc emotka
22 kwi 10:54