Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
buniś: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) = 2018 x2017 − 2017 x2018 − 1 przez wielomian
Q(x) = x2 − 1
Bardzo proszę o wyjaśnienie
Pozdrawiam
21 kwi 23:08
Basia:
x2−1 = (x−1)(x+1)
W(x) = P(x)*(x2−1)+R(x)
R(x) = ax+b
R(1)=a+b = W(1)=0
R(−1)= −a+b = W(−1) = −2018−2017−1 = −4036
i rozwiązujesz uklad
a+b=0
−a+b = −4036
21 kwi 23:16
Mila:
1)
x2−1=0
x2=1
W(x)=2018*(x2)1008*x−2017*(x2)1009−1
r(x)=2018*1*x−2017*1−1
r(x)=2018x−2018
2 sposób
r(x)=ax+b
x2−1=(x−1)*(x+1)
W(1)=r(1)=2018*1−2017*1−1=0
W(−1)=−2018−2017−1=−4036
r(1)=0=a*1+b
r(−1)=−4036=a*(−1)+b
2b=−4036
b=−2018
a=2018
r(x)=2018 x−2018
===========
21 kwi 23:18
buniś: Dziękuję
21 kwi 23:32