Akwaria
Krzysiek60: Do akwarium ktorego podsatwa jest prostokatem o wymiarach 20cm x 40cm wlewamy 2 l wody
a nastepnie wkladamy metalowy klocek szescienny o krawedzi 8cm
czy poziom wody podniesie sie na tyle aby przykryc ten klocek ?
Nie mam podanej wysokosci akwarium zeby to sprawdzic w odpowedzi do zadania jest nie
21 kwi 22:53
Mila:
2l=2000cm
3
20cm*40cm*h
x=2000cm
3
21 kwi 22:58
Basia:
a = 2 dm
b = 4dm
wlałeś 2 dm
3 wody
2 = 2*4*h
ale to nie jast ani ważne, ani potrzebne
c = 0,8 dm
V
klocka = 0,512 dm
3
V
łączna = 2,512 dm
3
2,512 = 2*4*h
1
| | 2,512 | |
h1 = |
| = 0,314 dm < 0,8 dm |
| | 8 | |
więc klocek nie zostanie przykryty
21 kwi 22:58
Mila:
To jeszcze nie koniec.
21 kwi 22:59
Basia: cześć
Milu 
po włożeniu klocka poziom wody się nieco podniesie, ale i tak go nie przykryje
21 kwi 23:00
Krzysiek60: Dobry wieczor
Basiu 
Z
Mila juz sie witalem
dziekuje . Wlasnie tak przed chwila pomyslaem zeby obliczyc tak objetosc
21 kwi 23:01
Basia: Dobry wieczór
Krzysiu
21 kwi 23:02
Mila:
O,
Basia rozwiązała
21 kwi 23:05