Geometria analityczna.
piotrovvicz: 1. Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach: A(–4; –2), B(10; –2), C(1; 6).
Trójkąt A'B'C' jest do niego symetryczny względem początku układu współrzędnych.
Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta A'B'C'.
Oblicz pole części wspólnej tych trójkątów.
2. Oblicz a i b oraz podaj współrzędne punktów A(a; 3) i B(4a + 1; 2 – b), wiedząc że punkty te
są symetryczne względem:
a) osi OX
b) osi OY
c) punktu (0; 0).
21 kwi 22:38
Basia: ad.1
A'(4;2) B'(−10,2) C'(−1;−6)
zrób dokładny rysunek i zobacz co jest częścią wspólną tych trójkątów
ad.2a
4a+1 = a
2−b = −3
wylicz a i b
ad.2b
4a+1 = −a
2−b = 3
wylicz a i b
ad.2c
4a+1 = −a
2−b = −3
wylicz a i b
21 kwi 22:42
jc:
A'=−A
B'=−B
C'=−C
Ale jak to zapisać w tych staroświeckich oznaczeniach nie wiem.
Gdyby jednak A=(−4,−2), to A'=(4,2), itd.
21 kwi 22:42
Basia: jc chodzi Ci o średniki? czy o brak znaku równości?
jeżeli o średniki to powiedz mi jakie są współrzedne tego punktu P=(1,1,2) w R2 oczywiście
bo może być P=(1,1;2) lub P=(1;1,2)
a jeżeli o "=", to nadal oba zapisy są uprawnione; w literaturze jest różnie
21 kwi 23:25
Krzysiek60:

Oblicz punkt(D) przeciecia sie prostej B'A' z prosta AC
Obliczc dlugosc odcinka DA' (bedzie to dlugosc boku rownolegloboku bo wlasnie rownoleglobok
jest czescia wspolna
Obliczyc odleglossc punktu D od prostej AB ( jest na to wzor bedzie to wysokosc rownolegloboku
P= |DA'|*|DE|
21 kwi 23:26
Krzysiek60: Wez sie kolego do pracy bo z tego co widze to tylko wstawiasz zadania i nie interesuja cie
rozwiazania
Zadnego zadania nie dokonczyles .
22 kwi 00:12
jc: Basiu, nie chodzi o średniki, które również mi się nie podobają.
Chodzi o oznaczenie A(2,3). Jak wyglądałyby rachunki, gdybyśmy pisali w ten sposób?
Nie wiadomo nawet, jak zapisać równanie 2x=6. Czy tak 2x()=6 ?
Wiadomo za to, jak zapisać rozwiązanie: x(3).
Tą dziwną notację przyjęli informatycy, ale stosują ją tylko przy nadawaniu wartości
początkowych: np. x(5) zamiast x=5.
Ta dziwna notacja sprawiła, że przez lata nie rozumiałem i nie lubiłem geometrii analitycznej.
22 kwi 12:08