matematykaszkolna.pl
Geometria analityczna. piotrovvicz: 1. Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach: A(–4; –2), B(10; –2), C(1; 6). Trójkąt A'B'C' jest do niego symetryczny względem początku układu współrzędnych. Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta A'B'C'. Oblicz pole części wspólnej tych trójkątów. 2. Oblicz a i b oraz podaj współrzędne punktów A(a; 3) i B(4a + 1; 2 – b), wiedząc że punkty te są symetryczne względem: a) osi OX b) osi OY c) punktu (0; 0).
21 kwi 22:38
Basia: ad.1 A'(4;2) B'(−10,2) C'(−1;−6) zrób dokładny rysunek i zobacz co jest częścią wspólną tych trójkątów ad.2a 4a+1 = a 2−b = −3 wylicz a i b ad.2b 4a+1 = −a 2−b = 3 wylicz a i b ad.2c 4a+1 = −a 2−b = −3 wylicz a i b
21 kwi 22:42
jc: A'=−A B'=−B C'=−C Ale jak to zapisać w tych staroświeckich oznaczeniach nie wiem. Gdyby jednak A=(−4,−2), to A'=(4,2), itd.
21 kwi 22:42
Basia: jc chodzi Ci o średniki? czy o brak znaku równości? jeżeli o średniki to powiedz mi jakie są współrzedne tego punktu P=(1,1,2) w R2 oczywiście bo może być P=(1,1;2) lub P=(1;1,2) a jeżeli o "=", to nadal oba zapisy są uprawnione; w literaturze jest różnie
21 kwi 23:25
Krzysiek60: rysunekOblicz punkt(D) przeciecia sie prostej B'A' z prosta AC Obliczc dlugosc odcinka DA' (bedzie to dlugosc boku rownolegloboku bo wlasnie rownoleglobok jest czescia wspolna Obliczyc odleglossc punktu D od prostej AB ( jest na to wzor bedzie to wysokosc rownolegloboku P= |DA'|*|DE|
21 kwi 23:26
Krzysiek60: Wez sie kolego do pracy bo z tego co widze to tylko wstawiasz zadania i nie interesuja cie rozwiazania Zadnego zadania nie dokonczyles .
22 kwi 00:12
jc: Basiu, nie chodzi o średniki, które również mi się nie podobają. Chodzi o oznaczenie A(2,3). Jak wyglądałyby rachunki, gdybyśmy pisali w ten sposób? Nie wiadomo nawet, jak zapisać równanie 2x=6. Czy tak 2x()=6 ? Wiadomo za to, jak zapisać rozwiązanie: x(3). Tą dziwną notację przyjęli informatycy, ale stosują ją tylko przy nadawaniu wartości początkowych: np. x(5) zamiast x=5. Ta dziwna notacja sprawiła, że przez lata nie rozumiałem i nie lubiłem geometrii analitycznej.
22 kwi 12:08