kongruencje
popek: Potrzebuje pomocy z wytłumacznieniem jeszcze jednego zadania z kongruencji.
Mam znaleźć najmniejsze dodatnie rozwiązanie układu:
| ⎧ | x=19(mod23) | |
| ⎨ | x=13(mod17) |
|
| ⎩ | x=12(mod15) | |
Na samym początku liczyliśmy jakieś m = 23 * 17 *15 = 5865
następnie M
1,M
2,M
3
I do tego momentu rozumiem, póxniej już nie wiem co się dzieje.
N
1=M
1−1(mod m
1) = −11 = 12 (mod 23)
N
2=M
2−1(mod m
2) = 315
−1(mod 17) = 7
N
3=M
3−1(mod m
3) = 391
−1(mod 15) = 1
Później liczyliśmy NWD(17,315) = 1 i stosowaliśmy rozszerzony algorytm Euklidesa czyli
1=....=7*315−112*17
Później to samo z NWD(23,255) =.... 122 * 23−11*255
oraz z NWD(15,391) =....
poźniej używaliśmy czegoś takiego x
0 = a
1M
1N
1+a
2M
2N
2+a
3M
3N
3 = ....
Mogłem coś pominąć bo wszystko było na sobie na tablicy.
21 kwi 22:25
jc: Chyba dobrze. x0 jest pewnym rozwiązaniem.
Najmniejsze dodatnie rozwiązanie uzyskasz biorąc resztę z dzielenia x0 przez m.
21 kwi 22:35
popek: Ale od momentu, który opisałem nie wiem co się dzieje i co się skąd bierze.
21 kwi 22:42
jc: Opisałeś przepis na rozwiązanie. Jeśli x0 jest pewnym rozwiązaniem,
to wszystkie rozwiązania mają postać x0+km.
21 kwi 22:45
Basia: jc popek to przepisał z tablicy, ale tego nie rozumie
jeżeli potrafisz wytłumaczyć to też chetnie przeczytam
21 kwi 22:48
popek: Dokładnie tak jak Basia pisze.
21 kwi 22:50
Adamm: może najpierw dowiemy się czym są a1, a2, a3
21 kwi 22:54
jc: Użyję małych liter.
Zakładamy, że liczby m1,m2, m3 są parami względnie pierwsze.
x = a1 (mod m1)
x = a2 (mod m2)
x = a3 (mod m3)
m = m1m2m3
Równania (m/mj) nj + mj kj = 1 mają rozwiązania ze względu na nj, kj. *
x= (m/m1)n1 a1 + (m/m2)n2 a2 + (m/m3)n3 a3
jest pewnym rozwiązaniem, Dlaczego?
Weźmy m1. m1 dzieli drugi i trzeci składnik, czyli o reszcie z dzielenia x przez m1
decyduje pierwszy składnik.
Reszta z dzielenia (m/m1)n1 przez m1 wynosi 1 (równanie *)
Zatem reszta z dzielenia (m/m1)n1a1 przez m1 wynosi a1, czyli tyle, ile ma być.
itd.
21 kwi 23:20
Basia: a skąd tam się nagle wzięło (przy obliczaniu n2 i n3) 315 i 391?
21 kwi 23:30
jc:
m = 23 * 17 *15 = 5865
m/m1 = 255, n1= −11 bo 23| −255*11−1
m/m2 = 345, n2=7 bo 17|345*7−1
m/m3 = 391, n3=1 bo 15|391−1
x = [225*(−11)*19+ ... ] mod 5865 = 387
21 kwi 23:52
Basia: a czyli wyżej jest błąd rachunkowy (ten zapis M1=401)
21 kwi 23:59