matematykaszkolna.pl
Stereometria zadanie Pawiuszek: rysunekWitam. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej dlugosci c i kącie ostrym Alfa.Każda ściana boczna tworzy z podstawą kąt o mierze Beta. Oblicz Pole powierzchni bocznej. Mianowicie wiem jak obliczyć pole podstawy. Oraz wiem również, że da sie w nią wpisać okrąg. Tylko teraz nasuwa mi się pytanie. Skąd mamy pewność środkowa tego trójkąta przechodzi przez środek okręgu. Wydaje mi się że tak nie jest. Zamieszczam rysunek by lepiej zilustrowac moje pytanie.Różwym zaznaczylem Beta a czerwonym wysokośc. Wiem ze pada w srodku okregu. Pytanie skąd wiem ze środkowa która tworzy ze ścianą boczną kąt Beta idzie przez ten okrąg. Czy po prostu jakby nie musi isc przez srodek tylko połaczy się z tym punktem i to wtedy jest płaszczyzna również. Dlatego tak sie dzieje? Mam nadzieję ze ktos zrozumie o co mi chodzi. Pozdrawiam emotka
21 kwi 21:40
aniabb: kąt β to kąt między wysokością ściany bocznej a promieniem okręgu wpisanego (bo on jest prostopadły do krawędzi) środkowa nie ma tu nic do rzeczy i leci sobie dowolnie gdzieś
21 kwi 22:07
Mila: rysunek Każda ściana boczna tworzy z podstawą kąt o mierze β⇔ spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu wpisanego w ten trójkąt.
21 kwi 22:33
21 kwi 22:38
Pawiuszek: dzieki rozumiem już emotka
21 kwi 22:41