matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
mk:
Ix+2I
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=
. Wyznacz granicę lim(x→−2)f(x)
x
3
+4x
2
+4x
Ix+2I
Doszłam do tego: lim(x→−2)
i nie wiem jak to dalej zrobić z tą wartością
(x+2)(x
2
+2x)
bezwzględną.
21 kwi 19:57
iteRacj@:
(x+2)(x
2
+2x)=x*(x+2)
2
=x*|x+2|
2
i licznik z mianownikiem można uprościć
21 kwi 20:14
iteRacj@:
i warto skorzystać z własności f(x)=|x+2|
21 kwi 20:20
mk:
Dzięki, po raz drugi
21 kwi 20:30