wielomiany
monia2323: Liczba −1 jest rozwiązaniem równania x3 + (m+1)x2 + (m−3)x − 3 = 0.
Wyznacz wartości parametru m, wiedząc, że dane rozwiązanie jest średnią arytmetyczną
pozostałych rozwiązań.
21 kwi 19:45
iteRacj@:
najpierw wstaw za x do równania (−1), wliczysz wtedy wartość m
21 kwi 19:54
monia2323: wychodzi tożsamość
21 kwi 19:58
piotr: (x3 + (m + 1) x2 + (m −3) x −3)/(x−1) = −1+2 m+(2+m) x+x2
21 kwi 20:07
iteRacj@:
bez sensu napisałam, rozwiąż sposobem piotra
21 kwi 20:28
piotr: z tymże poprawka:
(x3+(m+1)x2+(m−3)x−3)/(x+1) = −3 + m x + x2
21 kwi 20:59
piotr: ⇒
⇒
m = 2
⇒
x
3+(2+1)x
2+(2−3)x−3=0
⇒
{x=−3}, {x=−1},{x=1}
21 kwi 21:03
monia2323: dziękuję!
21 kwi 21:32